SB Ribarska Banja: Uz robote fizioterapeute do bržeg i lakšeg oporavka!

Postavljeno: 25.06.2022

Specijalna bolnica „Ribarska Banja“ prva je državna zdravstvena ustanova u Srbiji koja je uvela robotiku u rehabilitaciji neuroloških pacijenata. Reč je lokomatu, aparatu čija je namena vraćanje funkcionalnosti donjih ekstremiteta kako odraslih tako i dece. Rehabilitaciju na ovom savremenom uređaju do sada je prošlo stotinak pacijenata, a najbolji rezultati postignuti su kod pacijenata sa moždanim udarom i multiplom sklerozom

Nadaleko poznata po termalnim vodama i terapijama koje su mnoge pacijente ponovo podigle na noge, Ribarska Banja od nedavno svojim pacijentima pruža i trenutno u svetu najsavremeniju metodu lečenja neuroloških oboljenja.

Ovaj robotizovani sistem za vežbanje, motorno učenje i korekciju hoda primenjuje se pre svega kod neuroloških pacijenata, bilo da je reč o moždanom udaru, cerebralnoj paralizi, pacijetima sa multplom sklerozom, povredama glave, povredama kičmene moždine, bolestima perifernog nervnog sistema, mišićnim bolestima ili opšte slabosti organizma nakon dugotrajnog inaktiviteta usled lečenja drugih bolesti– kaže doktorka Aleksandra Rakić, specijalista za fizikalnu medicinu i rehabiliatciju Specijalne bolnice Ribarska Banja.

dr Aleksandra Rakić, specijalista za fizikalnu medicinu i rehabiliatciju

Doktorka ističe da ovaj robotizovani sistem za vežbanje koji na bezbedan način stimuliše pokrete, pomaže obolelima da u vremenu znatno kraćem od onog koji se postiže uz klasičnu terapiju, ponovo stanu na svoje noge i naprave prve korake.

Prednost u odnosu na klasičnu rehabilitaciju je ta što lokomat omogućava veći broj pravilnih ponavljanja određenih pokreta, a da se pri tome koristi i težina tela za jačanje muskulature– objašnjava ona.

Pod nadzorom tima lekara koji čine fizijatar, internista i neurolog, kao i terapeuta, rehabilitaciju na ovom savremenom uređaju do sada je u Ribarskoj Banji prošlo stotinak pacijenata.

Ubrzan oporavak primećen je pre svega kod pacijenata koji imaju dobar rehabilitacioni potencijal, kod nekih je to ubrzanje za oko 30 odsto, kod nekih i više– ističe doktorka Rakić.

Ovaj sistem kojim se simulira kretanje i vraća snagu i narušenu šemu hoda, do sada je najbolje rezultate dao kod pacijenata sa moždanim udarom i obolelih od multuple skleroze.

Najveći broj pacijenata na lokomatu je nakon moždanog udara te su i rezultati najvidljiviji upravo kod njih, prosto zbog najvećeg uzorka za praćenje. Takođe, veliki broj pacijenata je obolelih od multiple skleroze, kod kojiih smo dobili odlične pomake u smislu dobijanja na brzini hoda kao prosečna zdrava osoba, a posebno kod pacijenata sa lakšim neurološkim deficitom koji na vreme ili na samom početku bolesti započnu sa redovnom rehabilitacijom. Oni odlaze odavde zadovoljni, a što i jeste naš cilj, da svaki pacijent koji ovde dođe dobije vrhunsku zdravstvenu uslugu i da, uz sve ostale blagodeti koje ova banja nudi, ode u mnogo boljem opštem stanju– kaže doktorka Rakić.

Da je nabavkom lokomata ova zdravstvena ustanova po ko zna koji pokazala da je briga o pacijentima na prvom mestu, kazao je doktor Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice Ribaraska Banja.

Iz sopstvenih sredstava uložili smo 12 miliona dinara za kupovinu ovog aparata, a u planu za ovu godinu je i kupovina aparata za segment ruke, ramena i kolena. Prva smo zdravstvena ustanova u Srbiji koja je uvela robotiku u rehabilitaciji neuroloških pacijenata i nadamo se da će i ostale zdravstvene ustanove učiniti to isto, te da naši pacijenti više neće morati da idu u inostranstvo kako bi dobili ovu vrstu zdravstvene usluge- rekao je Šokorac.

Inače, pravo na besplatnu robotizovanu rehabiliatciju imaju svi pacijenti kod kojih je ovakva terapija indikovana.
D.P.

Ostale vesti

back-to-top