Saveti stručnjaka za prolećno oranje

Postavljeno: 02.03.2020

Lepo vreme i visoke temperature u februaru i na početku marta, izmamili su poljoprivrednike na njive, a time je počelo i prolećno oranje zemljišta kao i priprema za setvu

– Oranje treba obaviti u toku jeseni i zime i to što ranije ukoliko su povoljni vremenski i zemljišni uslovi. Ukoliko se iz opravdanih razloga ne stigne ili ne može, onda obradu zemljišta treba obaviti  što ranije u proleće – kaže Snježana Vujinović, savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi. 

Ona objašnjava da oranje treba obaviti čim su vremenski i zemljišni uslovi povoljni jer se na taj način doprinosi da se sačuva vlaga sakupljena tokom zime, a u isto vreme se omogućuje akumuliranje novih količina vlage tokom proleća. 

– Zbog toga u proleće treba birati najpovoljniji momenat za obradu. Kada je zemljište suvo, izvaljuju se grudve, a kada je vlažno, zemljište se kaiša. U oba slučaja zemljište se posle obrade brzo isušuje i ima nepovoljnu strukturu jer dominiraju velike grudve. Tokom proleća zemljište se ne može obrađivati na isti način kao tokom jeseni pre svega zbog različitih vremenskih uslova. U toku jeseni i zime zbog nižih temperature, isušivanje zemljišta je mnogo manje nego u toku proleća. Greške koje su načinjene u jesenjoj obradi mogu se tokom zime delimično ispraviti delovanjem niskih temperatura i mrazeva i zbog toga je preporuka da se prolećna obrada uvek obavlja pliće od jesenje. Što je kašnjenje veće, obrada treba da je plića. Dubina osnovne obrade u proleće treba da iznosi 15-20 cm – precizira ona.

Podseća da se optimalno vreme za oranje određuje tako što se uzme malo zemlje u ruku i pokuša napraviti grudva. Ukoliko se formira slepljena grudva to je znak da je zemljište suviše vlažno, suprotno, ako se ne može formirati grudva onda je zemljište previše suvo. Ukoliko se formirana grudva ispusti iz ruke sa visine od jednog metra i prilikom udara o tlo raspadne to je znak da se zemljište nalazi u stanju fizičke zrelosti za obradu. 

Inače, pravilna obrada zemljišta je veoma važna agrotehnička mera jer ona treba da održi i popravi njegovu strukturu, fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva. Smena useva u toku godine u intenzivnoj proizvodnji, intenzivno đubrenje kao i navodnjavanje postepeno narušavaju strukturu i smanjuju plodnost zemljišta. Osnovna obrada zemljišta je veoma važna, jer od kvalitetno urađenog oranja zavisi blagovremena i kvalitetna prolećna setva.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top