Savet stručnjaka o zaštiti jagoda od sive truleži

Postavljeno: 19.05.2021

Siva trulež je bolest koja je najčešće prisutna u jagodnjacima, a stručnjaci navode da je potrebno preduzeti sve raspoložive mere zaštite kako bi se sprečilo njeno pojavljivanje

– Bolest se javlja pri gajenju jagoda na otvorenom ali je česta i u plastenicima, visokim tunelima ili staklenicima. Infekcija najpre nastaje na starijim biljnim delovima, cvetovima, a može da prodre u plod iako nije oštećena pokožica. Zaraženi cvetovi se suše i izgledaju kao spaljeni. Na plodovima se prvo javljaju smeđe i vlažne pege nepravilnog oblika na kojima se u slučaju vlažnog vremena razvija sivkasto – smeđa prevlaka, po čemu je bolest i dobila ime, potom plodovi trule i nemaju nikakvu upotrebnu vrednost – objašnjava savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Slađana Rilak.

Napominje da na intenzitet pojave bolesti značajan uticaj imaju mikroklima i gustina sadnje jagode te da razvoju bolesti pogoduje vlažno vreme i niske temperature, što je čest slučaj u vreme berbe plodova.

Kako bi se sprečilo pojavljivanje sive truleži potrebno je, prema njenim rečima, izbegavati podizanje jagodnjaka u dolinama i uvalama, uraditi agrohemijsku analizu zemljišta pre sadnje kako bi primena đubriva bila adekvatna i opravdana, ne primenjivati gustu sadnju.

Potrebno je, dodaje, redovno uklanjati obolele biljne delove, uništavati korov, berbu plodova obavljati redovno i detaljno.

– Hemijske mere bi trebalo da se zasnivaju na preventivi počevši od početka cvetanja. U tu svrhu se mogu koristiti preparati na bazi aktivne materije boskalid ( fungicid Dekada) ili pirimetanil (Pehar). Tokom cvetanja, precvetavanja, formiranja i zrenja plodova mogu se koristiti preparati kao što su Signum, Bosco gold, Luminis, Atlas, Switch 62,5 WG, Teldor, Timorex gold… Preparate koristiti naizmenično, primenjuju se u razmaku od 7 – 10 dana uz poštovanje propisane karence – napominje ona.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top