Savet stručnjaka: Kako zaštititi koštičavo voće od monilioze

Postavljeno: 05.04.2022

Proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina se nalaze  u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća. Tokom perioda cvetanja zbog uslova vlažnosti, postoji rizik od infekcije cveta prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa). Na koji način se voće može zaštititi podelili su sa nama stručnjaci iz kruševačke Poljoprivredno savetodavne i stručne službe

Infekcija se ostvaruje preko žiga tučka u prisustvu padavina ili visoke relativne vlažnosti vazduha i na temperaturama od 5 do 25 stepeni, a ukoliko je već ostvarena nije moguće sprečiti dalji razvoj bolesti, te je neophodno sporovesti preventivne mere zaštite. U zasadima koštičavog voća koje se nalazi u fazi cvetanja, preporučuje se sprovođenje preventivnog tretmana:

Ciprodex (ciprodinil) u koncentraciji 0,05%, Neon (ciprodinil) u količini 0,5 l/ha, Chorus 50 WG (ciprodinil)  u količini od 0,3 do 0,5 kg/ha, Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini od 0,562 do 0,75 kg/ha ili drugi registrovani fungicid.

-Preporuka je da se tretman izvrši dan pre najavljenih padavina kako bi se obezbedila zaštita najvećeg broja otvorenih cvetova. Prilikom primene pesticida treba preduzeti sve mere zaštite pčela i drugih oprašivača. Sredstva za zaštitu bilja treba koristiti pravilno, u skladu sa uputstvom navedenim na etiketi i u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom. U periodu cvetanja voća zabranjena je primena insekticida-napominje Sandra Miletaković, iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top