RPK Kruševac pomaže privrednicima u prijavljivanju za državnu pomoć

Postavljeno: 15.04.2020

Kruševačka Regionalna privredna komora je u svakodnevnoj komunikaciji sa ovdašnjim privrednicima kako bi im dostavila informacije o državim merama podrške te im pomogla i razrešila nedoumice prilikom prijavljivanja za korišćenje tih mera. Privrednici pitanja i predloge mogu da pošalju na mejl [email protected]  koje će ovdašnja Komora proslediti Ministarstvu finansija i implementacionom timu

Pitanja mogu da pošalju i na mejl kruševačke Regionalne privredne komore [email protected] ili da pozovu na broj telefona 037/441-128. Privednici odgovore mogu da zatraže i preko našeg sajta (krusevacgrad.rs) i pišući pitanja u komentarima ili preko naše fejsbuk stranice krusevacgrad, u kometarima ispod teksta ili porukom u inbox.

Takođe, na linku https://pks.rs/vesti/predlozi-za-brzu-implementaciju-mera-podrske-privredi-pomozite-nam-da-budemo-jos-bolji-2537 privrednici mogu naći odgovore na do sada najčešća pitanja koja su postavljana povodom ovih mera. U taj dokument sa odgovorima se ubacuju i novopristigli odgovori.

– Privrednici Rasinskog okruga se našoj Komori obraćaju sa nedoumicama koje imaju u vezi sa primernom Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru. U ovom trenutku Privredna komora Srbije je  u saradnji sa Ministarstvom finansija pripremila prvi deo odgovora na najčešća pitanja koja su privrednici upućivali preko COVID-19 pozivnog centra, društvenih mreža, granskih udruženja i regionalnih komora PKS – kaže za krusevacgrad.rs direktor kruševačke Regionalne privedne komore Predrag Vukićević.

Ovdašnji privednici su se do sada najčešće pitali kada mogu očekivati isplatu pomoći i koji iznos mogu da očekuju, kako da se prijave za korišćenje mera odlaganja poreskih obaveza, do kog roka mogu da se prijave za korišćenje mera, na koji račun će se isplaćivati minimalne zarade po zaposlenom. prema podacima ovdašnje komore veliki broj pitanja je stigao od preduzetnika, paušalaca i poljoprivrednika, a njih je najviše zanimalo da li imaju pravo na pomoć preduzetnici koji su stavili svoju firmu u stanje mirovanja te da li paušalci mogu biti korisnici mera?

– Odgovori na sva ova, i mnoga druga pitanja nalaze se na sajtu PKS u prvom delu odgovora (https://pks.rs/vesti/predlozi-za-brzu-implementaciju-mera-podrske-privredi-pomozite-nam-da-budemo-jos-bolji-2537). RPK Kruševac je na raspolaganju privrednim subjektima za sve nejasnoće u vezi sa primenom Uredbe. Takodje, Privedna komora Srbije nastavlja sa obradom pristiglih upita i nakon konsultacija sa nadležnim ministarstvima priprema novi set odgovora – navodi Vukićević.

Inače, Na teritoriji Rasinskog okruga posluje oko osam hiljada preduzetnika i oko tri hiljade privrednih društava, a program mogu da koriste pravna lica, preduzetnici, paušalci, poljo9privrednici i druga lica, u smislu zakona koji uređuje porez na dohodak građana te  ogranci stranih pravnih lica i predstavništva stranih pravnih lica. 

Predviđeno je da svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane Programom, pod uslovom da počev od 15. marta ove  godine pa do dana stupanja na snagu Uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre tog datuma za period koji se završava u periodu od 15.03.2020. godine, pa do dana stupanja na snagu Uredbe.

Mere se ne odnose na privredne subjekte koji su obuhvaćeni Spiskom korisnika javnih sredstava utvrđenim u skladu sa Pravilnikom o spisku korisnika javnih sredstava („Službeni glasnik RS“ br. 93/19) banke, potom na društva za osiguranje i društva za reosiguranje, na  društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, na davaoce finansijskog lizinga, platne institucije te institucije elektronskog novca.

Takodje, privredni subjekat gubi pravo na korišćenje mera ukoliko u periodu od 15. marta ove godine pa do isteka tri meseca nakon poslednje isplate direktnog davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre tog datuma za period koji se završava u tom vremenskom okviru.

J.B. 

Tekst je deo projekta Media Lab koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Media Lab je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ostale vesti

back-to-top