+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Rodni stereotopi i predstavljanje žena u medijima

Rodni stereotopi i predstavljanje žena u medijima

U organizaciji Foruma žena Prijepolja i elektronskog medija nevladinog sektora TV Forum, na Zlataru je organizovan dvodnevni seminar na temu  „Rodni stereotipi i predstavljanje žena u medijima“, namenjen novinarkama i novinarima lokalnih medija u Srbiji

Rodna ravnopravnost je važan segment ljudskih prava i deo je niza poglavlja koja će biti predmet pregovora za članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Način na koji mediji izveštavaju o ovoj temi takođe je veoma važan u ovom procesu, jer se većina građana i građanki oslanja na medije kao izvor informacija o rodnoj ravnopravnosti.

Opšti cilj seminara bio je podizanje nivoa znanja novinara i novinarki o rodnim stereotipima i smanjenje diskriminacije žena u medijima, jer praksa pokazuje da su žene retko zastupljene u medijima i da su ređe pitane za mišljenje.

– Neka istraživanja pokazuju da je negde oko 25 odsto ukupnih medijskih sadržaja govori o ženama, dok u 75 odsto vesti i informacija žene nisu vidljive, već se govori o muškarcima – istakla je trenerica na seminaru  Snežana Jakovljević,  aktivistkinja  Udruženja žena „Peščanik“ iz Kruševca.

Iako je ostvaren izvestan napredak u izveštavanju, mediji i dalje iskazuju i podstiču patrijarhalne kulturne obrasce i vrlo retko prikazuju dostignuća žena. Žene se u medijima vrlo retko pojavljuju kao sagovornice za obične životne teme, a posebno ih zanemarljivo malo ima kada su u pitanju prilozi koji se svrstavaju u kategoriju stručnih izjava.

U medijima se nedovoljno promovišu nova zakonska rešenja koja se odnose na rodnu ravnopravnost a često se dešava i da žene na rukovodnim položajima  insistiraju da se zanemari rodni jezik i njihova funkcija označi u muškom rodu.

– Od kako se prati monitornig predstavljanja žena u medijima, tačnije od 1995. godine ipak je vidljiv napredak u toj oblasti. Od osam odsto koliko je bilo na početku, stiglo se do 24 odsto u 2010. godini, ali od tada nije napravljen nikakav pomak – kaže Dejan Miladinović (novine „Grad Kruševac“).

Mirjana Tešević (TV Forum, Prijepolje) kaže da iako žene čine polovinu stanovništva i iako ih ima više na fakultetima od muškaraca, kasnije se one nekako izgube i rukovodeće uloge preuzimaju muškarci.

– Mediji, u stvari, samo preslikavaju sliku koja je u društvu – ističe ona.

Uloga medija je i  da edukuje javnost o pitanjima rodne ravnopravnosti.

– Prvenstveno mi zaposleni u medijima bi trebalo da osvestimo kod sebe značaj te teme, pa tek onda da to prenesemo drugima – kaže Violeta Popović (portal „GMinfo“ Gornji Milanovac).

Ilija Petronijević (TV5 Užice) dodao je da bi pored medija trebalo i u obrazovni sistem uvrstiti temu rodne ravnopravnosti.

Senzacionalizam donosi novac, politika je kojom se vodi većina medija u Srbiji, te pitanja rodne ravnopravnosti ostaju na margini.

Mediji se vrlo retko bave temom rodne ravnopravnosti, osim ako se radi o nekim ekscesnim situacijama, poput ubistva, silovanja, nasilja, prevare i sve ono što se vrti oko estrade, mišljenja su Stojan Marković (portal „Ozon Pres“, Čačak) i Danica Knežević Popov (portal „Vojvodina News“, Novi Kneževac).

Pojedine kategorije žena su skoro u potpunosti medijski „nevidljive”.

– Ta neka vrsta stereotipa koja vlada, pa čak i u medijima kad su u pitanju žene i kad su u pitanju Romkinje koje su dvostruko diskriminisane, je dominantna. Zbog toga bi trebalo konstantno raditi na edukaciji samih novinara – rekao je Ilija Stojanović (Romski medijski servis, Beograd).

Iako nema preciznih podataka o polnoj strukturi zaposlenih u medijima, vidljivo je da su žene postale većina u novinarstvu, ali su na uredničkim i rukovodećim položajima i dalje pretežno muškarci. Marina Miljković Dabić (portal „Krug“, Kraljevo), razlog za to vidi u tome što su i same žene nedovoljno motivisane da pozicioniraju sebe na uredničke i vlasničke funkcije, zbog tradicionalnih uloga koje su im nametnute.

– Rodna ravnopravnost znači da smo svi jednaki i mi kao mediji bi trebalo u skladu sa tim i da se ponašamo, ali to još uvek nije praksa – rekla je  Zorica Đoković (nedeljnik „Vesti“, Užice).

Seminar je organizovan u okviru projekta „Koliko smo blizu ili daleko od Evropske unije“ koji podržava Beogradska otvorena škola u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ uz podršku Švedske vlade.

Izvor: Forum info

Autorka: Mirela Veljović

U organizaciji Foruma žena Prijepolja i elektronskog medija nevladinog sektora TV Forum, na Zlataru je organizovan dvodnevni seminar na temu  „Rodni stereotipi i predstavljanje žena u medijima“, namenjen novinarkama i novinarima lokalnih medija u Srbiji Rodna ravnopravnost je važan segment ljudskih prava i deo je niza poglavlja koja će biti predmet pregovora za članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Način na koji mediji izveštavaju o ovoj temi takođe je veoma važan u ovom procesu, jer se većina građana i građanki oslanja na medije kao izvor informacija o rodnoj ravnopravnosti. Opšti cilj seminara bio je podizanje nivoa znanja novinara i novinarki o…

Review Overview

Rejting korisnika 4.75 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Upravnici da se jave zbog dezinfekcije zgrada

Javno komunalno preduzeće Kruševac počelo je prošle nedelje dezinfekciju stambenih zgradaIz Gradske uprave Kruševac pozivaju upravnike stambenih zgrada da se ...

Pijace više ne rade, radnje do 15 sati

Poštujući preporuku Vlade rad zelenih pijaca će od 31. marta biti potpuno obustavljen, saopšteno je iz Gradske uprave KruševacTo praktično ...

U Kruševcu 27 obolelih od korone, Grad sprovodi mere prevencije

Do danas je u Kruševcu, prema podacima ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, 27 osoba obolelo od korona virusa, a njihovo ...

Ostavka Marka Miškovića

Predsednik FK Napredak Marko Mišković podneo ostavku na mesto na kome je bio proteklih osam godina Mišković se ostavkom obratio predsedniku ...

Psihološka podrška građanima putem telefona

Za sve građane kojima je potrebna psihološka podrška u okolnostima vanrednog stanja, opšta Bolnica omogućila je telefonski kontakt sa psiholozima ...