+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Roditelji koji sumnjaju da su njihove bebe otete obeležili Međunarodi dan otete dece

Roditelji koji sumnjaju da su njihove bebe otete obeležili Međunarodi dan otete dece

Predstavnici Udruženja za istinu i pravdu o bebama i majke iz Kruševca koje sumnjaju da su njihove bebe otete nakon rodjenja okupili su se danas na glavnom Trgu u Kruševcu kako bi obeležili Medjunarodni dan otete dece

– Okupili smo se ovde da simbolično obeležimo Medjunarodni dan otete dece jer u Kruševcu imamo najveći broj podnetih krivičnih prijava u Srbiji – 81. Sve krivične prijave su procesuirane, dat je nalog za pretkrivični postupak, a policija će zajedno sa roditeljima i  srodnicima prikupljati sve činjencie i okolnosti – rekao je novinarima Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama i član Vladine Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji.

Priča o otetim bebama u javnosti je aktuelizovana prethodnih dana kada je Pavlović saopštio da se došlo do prvih dokaze da je baš u kruševačkoj bolnici jednoj porodici oteta beba muškog pola.

– Nadamo se da će ovo biti prekretnica u dosadašnjem postupanju prema roditeljima u ovoj aferi jer je u prethodnom periodu odredjeni deo javnosti, potpomognut nasledjenim kadrovima svih režima, posmatrao roditelje kao ludake i budale koji ne mogu da se pomire sa gubitkom dece – kazao je on.

Da će se to desiti veruje jer je, kako je dodao, država sada odlučna da napravi diskonktinuitet sa službama bezbednosti za koje, kako je naveo, smatra da su bile umešane u te zločine koje su sprovodile po bolnicama i drugim institucijama.

Dušica Lazić je jedna od brojnih Kruševljanki koje sumnjaju da su im bebe nakon rodjenja otete, a danas je učestvovala u obeležavanju Medjunarodnog dana otete dece. Ona je ispričala da je 1987. godine, 21. aprila, rodila dečaka, koga je dva dana dojila, da bi joj posle toga lekari saopštili da je beba preminula.

– Te noći, 23. aprila, bilo je oko dva sata nakon ponoći, izašla sam na hodnik i sa terase sam videla žuti mercedes i čoveka koji je od doktorke uzeo bebu. Čula sam da je čovek rekao doktorki da joj to nikada neće zaboraviti. Meni medjutim, tada nije palo na pamet da to može da se desi. Vratila sam se u krevet, a ujutru mi doktar kaže da mi je beba umrla u 20 sati i četrdeset prethodne večeri, a ja sam je dojila u ponoć! – ispričala je ona.

Usledilo je, kako je ispričala, verbalno šikaniranje, dobila je i šamare od doktora, a lekari su potom pozvali njenu porodicu da je vodi kuće, uz obrazloženje da je dobila nervni slom jer joj je prethodno jedno dete već umrlo.

– Od 1987. godine do sada apsolutno ni jedan dokument nisam imala. Kada sam se priključila Udruženju i počela da tragam počela su da isplivavaju dokumenta na kojima su prepravljani datumi. Sada imam crno na belo da nije istina to što su mi tekli, hoću da znamo gde su naša deca – poručila je ona.

Ljiljana Milovanović sumnja da joj je ćerka oteta 1975. godine, 3. marta, kada se porodila u kruševačkoj Bolnici.  

– U dokumentima koje sam dobila od kruševačke Bolnice stoji da se moje dete rodilo 3. marta, umrlo 4. marta, ponovo se radja 1. aprila, vakciniše se i izlazi iz bolnice – priča Ljiljana koja već četiri decenije živi u Kanadi, a u Kruševac je sada došla kako bi podržala borbu porodica koje veruju da su njihove bebe otete. Ona će novu krivičnu prijavu podneti u ponedeljak.  Njoj je krivična prijava iz 2012. godine vraćena sa objašnjenjem da mora da da konkretno vreme i ljude.

– Ako sve to imam onda znam gde mi je dete, onda sam gledala kada mi je dete oteteo – kaže ona.

Predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama i član pomenute Vladine Komisije Radiša Pavlović, objasnio je da Udruženje i porodice sada podnose krivične prijave po novom modelu, odnosno da sada u njima navode da su „na osnovu dosadašnjeg istraživanja samostalno i u okviru Udruženja došli do saznanja i do osnovane sumnje da su im NN lica na i po rodjenju otela bebu“ te da je od tužilaštva  traženo da policiji naloži proveru.

Po novom modelu, dodao je,  u Srbiji je do sada podneto 165 prijava, skoro polovina je u Kruševcu, a krvične prijave su podnošene i u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Požarevcu, Novom Sadu. Model će biti preslikan i na ostale gradove.

Predstavnici Udruženja za istinu i pravdu o bebama i majke iz Kruševca koje sumnjaju da su njihove bebe otete nakon rodjenja okupili su se danas na glavnom Trgu u Kruševcu kako bi obeležili Medjunarodni dan otete dece - Okupili smo se ovde da simbolično obeležimo Medjunarodni dan otete dece jer u Kruševcu imamo najveći broj podnetih krivičnih prijava u Srbiji – 81. Sve krivične prijave su procesuirane, dat je nalog za pretkrivični postupak, a policija će zajedno sa roditeljima i  srodnicima prikupljati sve činjencie i okolnosti – rekao je novinarima Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama…

Review Overview

Rejting korisnika 4.8 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Narodna stranka: Nova godina startovala sa poskupljenjima

– Od Nove godine sve je poskupelo: poskupela je struja, poskupeli su prehrambeni proizvodi, hemija, takse, a ove godine ćemo ...

Košarka Druga liga: Kruševljani pokorili Šumadiju

OKK  Kruševac- KK Šumadija 96:49  Košarkaši Kruševca ubedljivo su savladali Šumadiju iz Arandjelovca, rezultatom 96:49. U Drugoj muškoj regionalnoj košarkaškoj ...

Ministar Đorđević u poseti Kruševcu

Nakon posete Narodnom muzeju i uručenja guseničara za korisnike invalidskih kolica, obezbeđenog u okviru projekta “Kultura za sve”, ministar za ...

Handke trenutno među najčitanijim piscima u kruševačkoj Biblioteci

“Moravska noć” i “Popodne pisca”, dela austrijskog pisca i dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, Petera Handkea, trenutno ...

SPORTSKI PREGLED: Pobeda košarkaša, poraz kuglaša, FK Napredak igra sutra

Nakon kraće pauze, nastavljeno je prvenstvo košarkaša u Prvoj regionalnoj ligi Zapad. Napredak Junior je u Rači savladao Zekas 75 ...