Recept za božićnu česnicu

Postavljeno: 03.01.2025

Božićna česnica je nezamenjiv deo srpske božićne tradicije, a njena priprema ujedno je i prilika da se okupe svi članovi porodice oko stola, stvarajući nezaboravne trenutke. Ako želite da ovog Božića obogatite prazničnu atmosferu, donosimo vam recept za božićnu česnicu koju možete lako pripremiti kod kuće

Za pripremu će vam biti potrebno 500 grama brašna, 20 grama svežeg kvasca, kašičica šećera, kašičica soli, 250 ml mlake vode, 2 kašičice ulja i jedno jaje za premazivanje. Po želji možete staviti novčić ili neki drugi simbol u česnicu, što je deo tradicije.

Prvo, u mlaku vodu stavite šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira oko 10 minuta. U velikoj posudi pomešajte brašno i so, pa dodajte kvasac i ulje. Zamesite glatko testo, koje ćete ostaviti da naraste na toplom mestu oko sat vremena. Kada je testo spremno, premesite ga, oblikujte u loptu i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.

Testo premažite umućenim jajetom, a zatim ostavite još 15 minuta da se odmori pre nego što ga stavite u prethodno zagrejanu rernu. Pecite česnicu na 180°C 30 do 40 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Na kraju, u sredinu česnice stavite novčić (obavezite ga u foliju kako bi bio bezbedan za upotrebu).

Kada česnica bude gotova, poslužite je uz božićni obrok, a simbolično je podelite sa svim članovima porodice. Tradicionalno, onaj ko pronađe novčić smatra se srećnim u narednoj godini.

J.S.

Foto: Pinterest

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top