Reč stručnjaka: Kako zaštititi krompir od štetočina

Postavljeno: 15.07.2022

Uslovi u kojima se odvija proizvodnja krompira, odnosno visoke temperature vazduha, uticaće na brži razvoj biljaka krompira i ubrzano propadanje cime, odnosno nadzemnog dela biljke. Ovakvi uslovi pogoduju bržem razvoju i povećanju aktivnosti krompirovog moljca, upozoravaju stručnjaci.

-Kako se i za naredni period prognozira toplo vreme koje će pogodovati kako daljem razvoju moljca tako i brzom propadanju cime, ulazimo u period kada treba vršiti hemijske mere zaštite krompira od ove štetočine. Mere kontrole krompirovog moljca treba prilagoditi stanju useva na parceli i vremenu vađenja krompira, te se predlaže obavezan obilazak useva i utvđivanje stanja biljaka na parceli – navodi Sandra Miletaković, savetodavka za zaštitu bilja u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Kod ranog sortimenta gde je vađenje u toku ili se uskoro očekuje i gde je propala cima, preporučuje se, dodaje ona, da se krompir vadi u što kraćem roku. Takođe, nikako ne treba ostavljati krompir na parceli izložen napadu moljaca.

Nakon vađenja, krompir treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C).  Skladišta krompira treba na svim otvorima da budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca – precizira ona.

Kod kasnog sortimenta i kod useva koji se neće vaditi u skorije vreme, preporučuju se održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem, kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola gde polažu jaja te sprovođenje hemijskih mera zaštite.

Za useve krompira se, prema njenim navodima, mogu koristiti registrovani insekticidi: exirel (cijantraniliprol) u količini 0,1-0,125 l/ha,  coragen 20 SC (hloatraniliprol) u količini 0,15-0,2 l/ha, cipkord 20 EC, ciprazor 20 EC, crna mamba (cipermetrin) u količini 0,3 l/ha te alverde (metaflumizon) u količini 0,2-0,25 l/ha. Za sve njih karenca je 14 dana.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top