Reč stručnjaka: Kako se sprema orahovača

Postavljeno: 30.05.2022

Jedan od najpoznatijih likera kod nas je liker od oraha, a ovo doba godine je pravi trenutak za  sakupljanje mladih plodova oraha za tu namenu. Iako se smatra lekovitim pićem sa njegovom upotrebom, kao ni inače sa korišćenjem alkohola, ne treba preterivati.

– Mladi zeleni plodovi oraha su bogati vitaminima i mineralima, eteričnim uljima, jodom i mnogim drugim korisnim sastojcima. Njihova primena u narodnoj medicini je veoma zastupljena i dokazano je uspešna. Mladi plodovi oraha koji maceriraju u rakiji, novonastalom piću predaju širok spektar korisnih sastojaka pa se u narodu liker od oraha smatra nekom vrstom leka. Naravno, sa ovim ,,lekom“ ne treba preterivati već ga konzumirati sa merom – navodi Dragana Andrejić, stručna savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Treba napomenuti da je za pripremu likera najbolje koristiti kao bazu rakiju lozovaču, komovicu ili jabukovaču zbog povoljnog uticaja na očuvanje osnovne arome u piću. Kvalitet vode ima važnu ulogu pa zato treba koristiti destilovanu vodu. Šećer se koristi u vidu sirupa uz mogućnost  karamelizacije radi dobijanja nijanse željene boje. Pre prženja šećera može mu se dodati malo limunovog soka, limunske kiseline ili malo belog vina. Dodatak prirodne kiseline onemogućava naknadnu kristalizaciju šećera u gotovom piću. Gotov proizvod treba nasuti u odgovarajuću staklenu ambalažu za likere što će dati još bolji vizuelni efekat.Treba napomenuti i da je ovo odličan proizvod koji može biti iskorišćen od strane malih proizvođača rakije koji su registrovani kao takvi. Liker je još jedna viša faza prerade i nedovoljno je iskorišćena.

U nastavku je nekoliko receptura pripreme likera od oraha, koje je sa našim čitaocima podelila naša sagovornica.

Receptura 1

Potrebno je: 20 komada zelenih oraha, 250 grama šećera,  litar rakije (lozovača, komovica, jabukovača)

Priprema: Zelene orahe iseći na četvrtine ili polovine, pomešati sa šećerom, staviti u teglu od dva litra i ostaviti da stoje na suncu najmanje 15 dana. Posle toga iscediti orahov macerat, sipati rakiju i ostaviti liker da stoji najmanje još 2 meseca.

Receptura 2

Sastojci: 40 mladih zelenih oraha, kilogram šećera, litar rakije,  po želji jedan do dva prutića vanile

Priprema: Ubrati sasvim mlade zelene plodove oraha, veličine oko 1-2cm, oprati, osušiti, pa sitnije plodove zarezati, a krupnije prepoloviti. U veću teglu staviti orahe i kilogram šećera ili istu količinu meda, promešati, pa zaliti rakijom i po želji dodati prutiće vanile (nije obavezno). Teglu zatvoriti i staviti na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešati sadržaj, dok se sav šećer ne rastopi. Posle 40 dana, teglu skloniti sa sunca, pa tečnost procediti kroz gazu i sipati u staklene flaše. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom i hladnom mestu oko dva meseca da liker dobije punu aromu.

Receptura 3

Sastojci: pola kilograma zelenih oraha, litar i po rakije,  3dl vode, pola kilograma šećera, štapić cimeta, tri zrna korijandera, komadić kore od limuna, četiri klinčića.

Priprema: Zelene plodove oraha iseći na delove, preliti rakijom (loza, komovica…) i staviti u teglu od tri litra. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti na suncu. Posle pet do šest nedelja tečnost procediti, profiltrirati i pomešati sa šećernim rastvorom koji je prethodno prokuvan sa dodatim začinima, proceđen i ohlađen. Liker je spreman za konzumaciju, ali nije loše da odstoji neko vreme radi boljeg sjedinjavanja aroma.

 

Ostale vesti

back-to-top