Reč stručnjaka: Kada je pravo vreme za pretakanje vina?

Postavljeno: 30.12.2022

Kao vreme pretakanja vina navode se različiti rokovi u odnosu na završetak vrenja šire. Uz primenu savremene tehnologije, obično je dovoljan samo jedno pretakanje, ostala se najčešće podudaraju sa enološkim postupcima (bistrenje, stabilizacija) i filtracijama- kaže Slađana Cvetković, savetodavka  u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Rano prvo pretakanje obavlja se 7 do 14 dana nakon završenog alkoholnog vrenja i to obično kad nije sprovedeno bistrenje šire, te kod vina u kojima se želi sprečiti malolaktična fermentacija.

– Vina alkoholno slabija dobijena od bolesnog grožđa, s manje kiselina i ekstrakta, pretaču se odmah nakon alkoholnog vrenja. Vina s malo alkohola i ekstrakta, takođe se pretaču pre, iako imaju više kiselina, kako bi na taj način dobili punija i ukusnija vina – navodi Cvetkovićka.

O kasnom prvom pretakanju govori se ukoliko se vino prvi put pretače 30 do  90 dana nakon završenog vrenja.

Vina dobivena od šira sa većim sadržajem šećera, bogatija su ekstraktom, teže se bistre, pa se i pretaču kasnije. Jako kisela vina treba pretakati što kasnije, da bi se kiselina prirodnim putem što više smanjila. Svaka, pa i ovakva vina se moraju pretočiti pre nego počne raspadanje kvasaca – savetuje naša sagovornica.

Kada je u pitanju prvo pretakanje, kako napominje, bolje je poraniti nego zakasniti. Da bi vino zadržalo svežinu, dovoljnu kiselinu, čist vinski ukus i miris, potrebno je što pre obaviti prvo pretakanje.

– U celokupnom procesu proizvodnje vina, a tako i nege vina, najvažnija mera je sumporenje (sulfitiranje) vina. Pri svakom pretoku obavezno je vino sumporisati tako da količina slobodnog sumpora uvek bude oko 25 do 35 mg po litri – ističe ona.

Prema njenim rečima, količinu slobodnog sumpora najbolje je proveriti u enološkoj laboratoriji.

– Vina u inoksu, vina s više kiselina i suva vina, manje se sumporišu od vina koja se neguju u drvenim bačvama, koja sadrže manje kiselina i koja imaju ostatak neprevrelog šećera. Ipak, treba voditi računa i o ukupnom sumporu, a i voditi se pravilnikom o proizvodnji vina – kaže na kraju ova savetodavka za prehrambenu tehnologiju.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top