Rajski krajolik Srndalja i etno restorani
Postavljeno: 06.08.2023
Srndalje, malo naselje koje je postalo poznato po prelepoj prirodi, prijatnoj klimi i ribljim restoranima. Jedan od takvih jeste i etno restoran „Pastrmka“ koji je jedan od prvih ugostiteljskih objekata kada se uđe u selo. Vlasnici su Kruševljani Zoran Janković i Jugoslav Stevanović
– Od 2004. godine smo krenuli sa radom ribnjaka, tačnije sa uzgojom, preradom i prodajom pastrmke. Međutim, pošto je priroda ovog kraja veoma lepa, ljudi su počeli da dolaze i kod nas, tražeći da im na licu mesta pripremimo ribu pa smo od pre dve, tri godine otvorili i restoran. Tada smo registrovali seosko turističko gazdinstvo, iako nam je od početka prioritet bio samo uzgoj pastrmke – naveo je Zoran Janković.
Na njihovom imanju se nalazi pet bazena u kojima se godišnje u proseku proizvede oko 6 tona ribe, isključivo pastrmke. Od mreštenja pa sve do trenutka kada je riba spremna za prodaju, potrebno je da prođe dve godine. Za to vreme, sama pastrmka zahteva veliku pažnju svakog dana kako bi riba imala konstantan protok vode.
Vremenom su razvili i uslužnu delatnost, pa su veoma zadovoljni i posetom gostiju. Najviše ih je ljudi posetilo 2020. godine, u periodu korone, dok trenutno najveće gužve imaju vikendima.
– Imali smo goste iz raznih krajeva zemlje, kao i turiste iz Hrvatske i Slovenije. Važno je naglasiti da ljudi koji dođu kod nas na posetu ne provedu samo vreme na ručku, već često ostanu ceo dan zbog prijatne klime, naročito tokom leta i vrelih dana. Imali smo uspeha u organizovanju pilates časova, pa zbog toga imamo slične planove za budućnost, kao što je turnir za parove u badmintonu, pošto gosti često igraju ovaj sport u našem dvorištu – zaključila je Biserka Janković, Zoranova supruga.
Iz restorana „Pastrmka“ nam poručuju da oni imaju posni meni, uključujući sveže pastrmke iz samog ribnjaka, riblju čorbu, dezerte kao što su posne baklave i sezonske salate od povrća uzgajanog na samom imanju. Preostali restorani u Srndalju u svojim ponudama pored ribe imaju i ostale specijalitete sa roštilja, pa gurmani koji nisu ljubitelji ribe mogu takođe da uživaju u hrani.
FOTO: Privatna arhiva
- L.