Radnici na internetu i frilenseri iz Kruševca, uz kolege iz Srbije, na protestu traže svoja prava

Postavljeno: 16.01.2021

Na protest frilensera i radnika na internetu, koji se održava u 15 časova ispred Skupštine Srbije krenuli su Kruševljani i Kruševljanke koji su na taj način zaposleni. Radnici na internetu organizovali su zajednički odlazak na protest preko svog Udruženja

Frilenseri i radnici na internetu će danas ispred Skupštine Srbije ponoviti zahteve da država obustavi retroaktivnu naplatu poreza na prihode iz inostranstva za prethodnih pet godina, te da se započnu pregovori o tome kako bi ti radnici trebalo da budu uvedeni u pravni sistem Srbije.

Ovo je drugi protest, a usledio je nakon što nadležni nisu odgovorili na pomenute zahtev iznete na prvom protestu, održanom pre nešto više od dve nedelje.

Podsetimo da je Poreska uprava u oktobru pozvala fizička lica koja nisu podnela poreske prijave deviznih priliva iz inostranstva da to samoinicijativno urade, kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

U pozivu Udruženja radnika na internetu za današnji protest navedeno je da je država kroz delovanje Poreske uprave ugrozila egzistenciju i budućnost desetine hiljada porodica radnika na internetu.

– Optužuju nas da smo utajivači poreza, da tražimo povlašćen položaj, svađaju nas sa drugima. Pozivaju se na zakon donet pre 20 godina prema kojem nismo niko – ni radnici, ni zaposleni, ni poslodavci. Ne daju nam da budemo jednaki sa drugima. Poreska uprava nam je pred Novu godinu poslala na hiljade “čestitki” i najavljuju da tek kreću na nas. Usred pandemije žele da nam uzmu i do 80 odsto svega što smo zaradili u proteklih 5 godina! Zahtevi su i dalje isti: obustava naplate i pregovori – poručuju iz tog Udruženja.

U međuvremenu je grupa od 10 nevladinih organizacija iz Vojvodine podržala za danas najavljeni protest Udruženja radnika na internetu navodeći da je država odgovorna za dosadašnje odsustvo primene zakona, odnosno naplate poreza i doprinosa na prihode frilensera. Država je, takođe, smatraju oni, odgovorna i za odsustvo mogućnosti da ta grupa radnika ostvari radna i socijalna prava.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top