Prvomajska izložba – polugodišnja beleška kruševačke likovne scene

Postavljeno: 28.04.2021

Povodom Međunarodnog praznika rada danas je, u Legatu Milića od Mačve, otvorena tradicionalna Prvomajska izložba. Nju su organizovali Udruženje likovnih umetnika Rasinskog okruga RASINIUS, Likovni klub “Dimitrije Simić” i kruševački Samostalni sindikat, uz podršku Kulturnog centra Kruševac. Kruševljani će tokom maja moći da uživaju u radovima više od 50 autora iz Srbije i regiona

– Na ovogodišnjem predstavljanju vidimo šta je okupiralo pažnju umetnika u prethodnih šest meseci. Ovo izložba je dnevnik, beleška stvaralaštva našeg kraja, svedočanstvo ovog vremena i trenutka. Zanimljivo je da svake godine vidimo koje su to teme i tehnike okupirale autore, ove godine primećujemo da je stvaralački naboj naklonjen realističnom prikazu pojava i onome što nas okružuje – kaže Marija Stojadinović, urednica likovnog programa u Kulturnom centru.

Na ovogodišnjoj izložbi pedesetak autora afirmiše svoje stvaralaštvo, predstavljajući javnosti konstantan proces transformacije, koristeći tehnike: ulje na platnu, akvarel, akril, fotografija.

– Na osnovu izloženih radova mogu da primetim da se vraćamo tradicionalnim vrednostima, u manjem broju ima apstraktnih radova. Izbor formata takođe je zanimljiv, prisutni su i kružni formati. Svim autorima koji izlažu, kao neko ko se bavi likovnom kritikom, savetujem da nastave da rade, da istražuju svoje mogućnosti i da se otvore za još veću slobodu u stvaralačkom izrazu – ističe ona.

Izložbu je zvanično otvorio Saša Nešić, predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata.
Direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević kaže da je izložba bogatija nego prethodnih godina:

– Drago mi je da smo na ovakav način pružili mogućnost našim slikarima, umetnicima, da pokažu svoj stvaralački duh i kreativnost koju su razvijali tokom cele godine. U godini jubileja našeg grada, ova izložba svedoči o značaju kulture i identitetu umetnika koji će biti ugrađen u baštinu našeg grada.

Otvaranje izložbe su plesnom ulepšali Staša Lapčević i Danilo Stošić, članovi Plesnog kluba Kruševac, učesnici na Državnom prvenstvu Srbije.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top