Prvi pešački most u Kruševcu

Postavljeno: 26.05.2023

Do sada je u dužini od 155 metara Brijanove ulice pored Glavne autobuske stanice izrađena kompletna prateća infrastruktura i završni sloj asfalta, a zbog izgradnje prvog pešačkog mosta u Kruševcu, tzv. Pasarele, deo ove ulice koji se ukršta sa Jug Bogdanovom još uvek je neasfaltiran. Kako smo saznali iz Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Kruševac, radovi na ovom potezu biće gotovi u oktobru

– Urađen je asfaltni sloj u punom gabaritu Brijanove ulice, s tim što je deo ostao neasfaltiran, kako bi se radovi na podzemnim instalacijama u sklopu pasarele odvijali nesmetano. Kada se budu stekli uslovi, biće asfaltiran i ovaj deo ulice – kaže Miloš Jović, direktor Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Kruševac.

Brijanova ulica polako dobija nov izgled, za sada je njena širina 10 metara, obuhvata saobraćajnicu širine šest metara, trotoare sa obe strane, a ima i parking prostor za podužno parkiranje.

– Zbog vremenskih uslova u proteklom periodu imali smo otežane uslove za rad, pa je rok za završetak radova produžen. Ulica će biti puštena u saobraćaj kada se završi izgradnja pešačkog mosta „pasarele“.

Prvi pešački most doprineće smanjenju gužve u saobraćaju, jer će sprečiti ukrštanje pešaka i vozila u istom nivou. Pasarela će biti duga 47 metara, sa prilaznom rampom dužine 18 metara, i četiri metra širine. Putnički lift, namenjen starijima, licima sa invaliditetom i osobama sa prtljagom biće izgrađen u sklopu pasarele, a njegova nosivost biće hiljadu kilograma. Pasarela će biti osvetljena, natkrivena, noseći stubovi pasarele biće napravljeni od belovodskog peščara. U nivou saobraćajnice pešaci više neće moći da prolaze, zato što će tu biti postavljena ograda. Na padini Brijanove naći će se i nova zelena površina, mini park.

– Zadržaće se postojeća rampa, tu će se nalaziti stepenište 1.4 metara širine, a ispod, ka pasareli biće zelena površina, tzv. mini park.

Inače, vrednost rekonstrukcije Brijanove ulice je 15 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Kruševca, a izvođač radova je Tehnogradnja Kruševac. Vrednost izgradnje pasaele i uređenja stepeništa i mini parka u Brijanovoj procenjuje se na oko 73 miliona dinara, a finansira se jednim delom iz gradskog budžeta, a drugim delom donacijama kruševačkih privrednika.

M.J.

 

Ostale vesti

back-to-top