Prva tehnička škola među najboljima, dobija nove robote

Postavljeno: 24.03.2021

Prva tehnička škola iz Kruševca dobiće sredstva za nabavku robotske ruke, transportne trake i laptopa, odnosno opreme za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti iz STEAM oblasti. Projekat te škole „Edukativna robotska ćelija“ našao se među devet odabranih u konkurenciji 130 škola iz cele zemlje

– U okviru projekta smo dobili dva manja robota tj. manipulatorske ruke, transportnu traku i laptop. Zamišljeno je da na jednom kraju transportne trake stoji jedan robot, a na drugom kraju drugi. Prvi robot može da uzima delove i da ih stavlja na transportnu traku, zatim traka vozi delove do drugog robota koji ih dalje šalje ih na neku obradu – kaže za KruševacGrad profesorka mašinske grupe predmeta u toj školi Zorica Filipović.

Deo opreme koju škola ima od ranije

Da je njihov projekat ušao u najuži izbor saznali su pre mesec dana. Tada su, prema njenim rečima, predstavnici donatora dolazili da provere da li škola ima potrebne uslove, navedene prilikom konkurisanja, interesovao ih je i tim koji radi te prostorija u kojoj će biti smeštena oprema.

Nova oprema obezbediće bolji kvalitet nastave, a učenici će uz teorijsku nastavu imati pokazne vežbe, koje će im omogućiti da lakše primene stečeno znanje.

– Na ovaj način želimo da privučemo učenike novih generacija da upišu našu školu, da vide da je teorija usko povezana sa praksom, da mogu da vide čime će se sutra baviti i šta od znanja koje kod nas steknu mogu da primene – ističe profesorka Filipović.

Pomoću robota đaci stiču praktično znanje

Dobijenu opremu koristiće i sekcija za robotiku, koja u toj školi postoji već osam godina.

– Naša sekcija za robotiku je vrlo uspešna, bili smo na raznim takmičenjima i mnogi od uređaja koje škola poseduje osvojeni su na takmičenjima – napominje ona.

Profesorka Zorica Filipović sa đacima na takmičenju WER 2019. godine

U timu koji je radio na projektu osim profesorke Zorice Filipović bili su i profesori Boban Ilić i Predrag Miletić.

Konkurs „Podrška STEAM obrazovanju u srednjim školama“ realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centrom za promociju nauke.

D. Milićević

Foto: D.Milićević, fejsbuk stranica Roboti-Prva tehnička škola – Kruševac

Ostale vesti

back-to-top