+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Protest ispred Gradske uprave zbog ukidanja filološkog odeljenja

Protest ispred Gradske uprave zbog ukidanja filološkog odeljenja

Profesori Gimnazije i roditelji djaka koji su želeli da polažu prijemni za filološko odeljenje protestovali su danas ispred Gradske uprave tražeći podršku za zahtev da Ministarstvo promeni odluku i odobri polaganje prijemnog za to odeljenje

Protest, koji je organizovao sindikat Gimnazije, kao deo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, podržale su kolege iz drugih kruševačkih škola, ali i pojedinih filoloških Gimnazija u Srbiji.

– Morali smo da reagujemo jer je tridesetoro kruševačke dece prevareno od nas odraslih, od septembra se oni spremaju, a verovatno godinama maštaju da upišu ovo odeljenje da bi u poslednjem trenutku kada je trebalo da predaju dokumenta za upis bili obavešteni da prijemnog neće biti i to je nepravda prema nevinim osobama od 14 godina – rekao je predsednik sindikata u Gimnaziji Branimir Šoškić.

Napomenuo je da se sindikat na ovaj način istovremeno bori za očuvanje najboljeg odeljenja koje Kruševac ima u poslednjih 20 godina. Šoškić je upitao i šta znači natpis koji stoji na svim ulazima u Kruševac da „za Kruševac ništa nije dovoljno dobro ako nije najbolje“ ako se mi odričemo najboljeg što imamo.

– Trećinu nagrada koje je prošlogodišnja gimnazijska generacija osvojila doneli su djaci tog odeljenja, od ukupno devet odeljenja. To odeljenje je prošle godine imalo prosek 4,90. Takvih odeljanja je malo, ali su ga se prosvetni sistem i Školska uprava Kruševac lako odrekli – kazao je Šoškić pokazujući medijima podatke u Godišnjaku.

Gimnazijski godišnjak i pismo za gradonačelnicu  predstavnici Štrajkačkog odbora su ostavili u Gradskoj upravi, a Šoškić je napomenuo da od gradonačelnice očekuje da u kontaktu sa resornim Ministarstvom ukaže na značaj ovog odeljenja za Kruševac.

Štrajkački odbor Gimnazije od Ministarstva traži da omogući polaganje prijemnog ispita za filološko odeljenje u kruševačkoj Gimnaziji, da potom, ukoliko dovoljno dece bude položilo , upiše to odeljenje, ali i da filološka odeljenja u Srbiji upisana sa od 15 od 23 djaka budu tretirana kao puna od 24 djaka, da se u tim odeljenima garantuje finansiranje drugog stranog jezika i za manje grupe, te da djaci tokom jeseni znaju koja će odeljenja biti otvorena naredne školske godine. Te zahteve predstavnici štrajkača predali su danas Školskoj upravi Kruševac.

Šoškić je preneo informaciju da su, nakon što je Štrajkački odbor prošle nedelje najavio protest, načelnik kruševačke Školske uprave i direktorka Gimnazije pozvani na sastanak kod ministra prosvete te da je sastanak zakazan za sutra. Sindikat Gimnazije je, inače, tokom prošle nedelje organizovao nekoliko jednočasovnih štrajkova upozorenja,  nakon pomenute odluke Ministarstva i jednog neuspešnog sastanka sa nadležnima.

Okupljenima ispred Gradske uprave Kruševac se obratila i predsednica Unije sidikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković koja je rekla da Unija podržava Gimnaziju koja se bori za opstanak filološkog odeljenja. Kazala je da je, u vezi sa tim odeljenjem reč ili o potpunoj zbrci ili o zaveri.

– Mislim da će sve biti jasno ukoliko uskoro krenu da se osnivaju privatna filološka odeljenja. Takodje, iz Ministarstva su poručili da deca mogu da se upišu u druge gradove. Da li treba da popunjavaju odeljenja u Beogradu, kakva je to onda decentralizacija – upitala je ona.

Organizatori protesta su preneli da su dobili podršku od više filoloških gimnazija te brojnih srednjih škola. Danas je, takodje, peti čas u prvoj smeni bio protestni, odnosno nije održan.

Zaposleni u Gimnaziji, roditelji i djaci su tek kada je objavljen Konkurs za upis u srednje škole, 6. maja, saznali da ove godine, posle 17 godina, neće biti upisa u filološlo odeljenje u toj školi. Profesori Gimnazije su od početka školske godine po osnovnim školama predstavljali rad tog odeljenja, a od februara držali besplatnu pripremnu nastavu u školi.

Ministarstvo je odluku o ukidanju odeljenja obrazložilo malim brojem prijavljenih za pripremnu nastavu, manjim brojm upisanih prethodne godine, te problemom u organizovanju nastave drugog stranog jezika.

Inače, prema ranije saopštenim podacima za polaganje prijemnog ispita za pomenuto odeljenje u Kruševcu je zainteresovano tridesetak djaka. Za polaganje prijemnog za takva odeljenja u Kraljevu, Jagodini i Nišu se prijavilo od 25 do 35 djaka po odeljenju, dok je prosek prijavljenh za sedam odeljenja u Beogradu po 31 učenik.

Profesori Gimnazije i roditelji djaka koji su želeli da polažu prijemni za filološko odeljenje protestovali su danas ispred Gradske uprave tražeći podršku za zahtev da Ministarstvo promeni odluku i odobri polaganje prijemnog za to odeljenje Protest, koji je organizovao sindikat Gimnazije, kao deo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, podržale su kolege iz drugih kruševačkih škola, ali i pojedinih filoloških Gimnazija u Srbiji. - Morali smo da reagujemo jer je tridesetoro kruševačke dece prevareno od nas odraslih, od septembra se oni spremaju, a verovatno godinama maštaju da upišu ovo odeljenje da bi u poslednjem trenutku kada je trebalo da predaju dokumenta…

Review Overview

Rejting korisnika 4.53 ( 3 glasova)
x

Proveri i

Milanova „Pametna kaciga“ pobedila na takmičenju za najbolju biznis ideju

„Pametna kaciga“, koju je osmislio srednjoškolac iz okoline Brusa, Milan Milikić, ocenjena je kao najbolja biznis ideja mladih ljudi iz ...

Maturanti iz Kruševca nacionalni pobednici za inovacije: Sa “Mamurkom” u Evropu!

Jedinstven napitak protiv mamurluka, učeničkoj kompaniji “BioAlly“ iz kruševačke Medicinske škole, doneo je  titulu pobednika na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih ...

Završna priredba predškolaca “Pod zlatnim suncem carskog grada“

Po tradiciji, i ovogodišnja generacija kruševačkih predškolaca se od ovog perioda detinjstva oprostila velikom završnom priredbom organizovanom na Slobodištu. Priredbom ...

Država sa 300 miliona dinara finansira remont četiri kotla u Toplani

Ugovor sa pet firmi koje će tokom narednih pet meseci izvoditi radove u Gradskoj toplani je potpisan, ukupna vrednost remonta ...

GO SNS: Kruševac dobija Centar 2 i Centar 3

Kosturnica dobija novi izgled i taj deo grada će biti pravi novi centar, a lokacija Stari aerodrom postaje mesto gde ...