Prošla je polovina Vaskršnjeg posta

Postavljeno: 27.03.2023

Pravoslavni post poznat i kao Veliki post, je vremenski period u kojem se vernici pravoslavne crkve pripremaju za najveći hrišćanski praznik, Vaskrs. Ovaj post traje 40 dana i počinje 7 nedelja pre Vaskrsa

Danas je počela peta nedelja posta, takozvana Gluvna nedelja. U toku ove nedelje zabranjene su zabave i slavlja , ne peva se, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju.

Prema pravilima posta danas i sutra posti se na vodi, u sredu, četvrtak, subotu i nedelju na ulju, a u petak je dozvoljeno vino.

Vernici Pravoslavne crkve tokom Vaskršnjeg posta treba da se pripreme za praznik Vaskrsenja i da učvrste svoju veru i duhovnost. U ovom periodu, vernici se pozivaju da se usredsrede na molitvu, post i razmišljanje o svom odnosu prema Bogu i drugima.

Prva nedelja posta zove se Čista, druga je Pačista, treća Krstopoklona, četvrta Sredoposna, peta Gluvna, šesta Cvetna i sedma je Strasna ili Velika nedelja.

Kraj Velikog posta obeležava Veliki petak kada se pravoslavni vernici sećaju Isusove smrti na krstu, a post se završava na Vaskrs. Tokom Vaskrsa vernici slave Isusovu pobedu nad smrću i raduju se ponovnom susretu sa njim.

T. Stanković

Ostale vesti

back-to-top