+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » Projekat CINK –a pokazao da političari olako daju obećanja

Projekat CINK –a pokazao da političari olako daju obećanja

Političari olako daju obećanja, nisu svesni odgovornosti za to što obećavaju jer ne snose nikakve posledice, jedan je od zaključaka projekta „Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu“. Projekat, koji je finansijski podržala Evropska unija, tokom proteklih šest meseci sprovodio je Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac u saradnji sa Udruženjem gradjana „Evrokontakt“

U okviru projekta analizirana su obećanja koja su političari iz Kruševca, Trstenika i Varvarina, odnosno lokalnih samouprava koje su bile obuhvaćene projektom, davali od lokalnih izbora 2012. godine do 2017. godine.

Pod lupom se našlo deset obećanja, sedam koja su se odnosila na Kruševac, po jedno za Trstenik i Varvarin te jedno obećanje koje ima regionalni značaj, a reč je o izgradnji puta Pojate – Preljina.

Članovi CINK-a analizirali su obećanja koja se odnose na otvaranje fakulteta u Kruševcu, izgradnju puta Pojate – Preljina, izgradnju sigurne ženske kuće, izgradnju bioenergane, otvaranje Pozorišta za decu, proveru svih privatizacija u Kruševcu, prodaju preduzeća, dolazak stranih investitora, izgradnju vrtića u Obrežu, i izgradnju istorijskog grada Ras u Dublju i Popini.

– Naša analiza je pokazala da političari olako daju obećanja, pogotovu tokom predizborne kampanje, zato što ne snose kasnije nikakve posledice. Nisu svesni svoje odgovornosti za izrečeno obećanje. Zaključili smo da većina obećanja nije ispunjena, odnosno i kada je ispunjena to nije učinjeno u obećanom roku već znatno kasnije. Sve ovo je dokaz niskog nivoa demokratije u našoj zajednici, slabo razvijene političke kulture, ali i dobro poznatog sindroma „brzog zaboravljanja birača“ na koji političari najčešće „igraju“  – kazao je na završnoj konferenciji projekta, predsednik Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac, Slaviša Milenković.

On je podsetio da su u okviru prvog dela projekta uradjeni u objavljeni profili 61 političara i političarke iz Kruševca, Trstenika i Varvarina. Napomenuo je da je cilj projekta bio da se lokalni političari, koji su neretko nedovoljno poznati javnosti, kroz objavljivanje njihovih političkih biografija, imovnih karti, funkcija koje su obavljali, približe gradjanima.

Podsetio je da na izborima birači glasaju za stranačke liste te da se potom na funkcijama pojavljuju ljudi o kojima gradjani ne znaju dovoljno. Profili i analizirana obećanja objavljeni su na tri lokalna portala: krusevacpress.com, rasinskiparlament.com i 037info.net.

Tokom prikupljanja podataka tim CINK-a, kako su kazali njegovi članovi, imao je odličnu saradnju sa Gradskom upravom Kruševac koja je dostavljala tražene podatke, sa opštinom Varvarin uspostavljena je delimična komunikacija dok opština Trstenik nije odgovorila ni na jedan zahtev u okviru tog projekta.

Da Udruženje gradjana „Evrokontakt“, koje je bilo partner u ovom projektu, podržava projekte koji doprinose demokratizaciji društva i vlasti, poput ovog, kazala je predsednica Upravnog odbora „Evrokontakta“, Sretina Dobrodolac.

Iako su bili pozvani na završnu konferenciju projekta nisu došli predstavnici ni jedne od pomenute tri lokalne samouprave. Došli su predstavnici dela opozicije i nevladinog sektora.

Predstavnica kruševačkog odbora pokreta „Dosta je bilo“, Danijela Petrović, kazala je da su ovakve analize potrebne i korisne dodajući da se Pokret takodje bavi analizom neispunjenih obećanja.

Da bi trebalo uraditi i profile opozicionih političara rekao je predsednik kruševačkog Odbora Levice Srbije, Ivan Mandić, dodavši da bi to bilo korisno jer bi gradjani znali koga mogu da biraju.

Projekat „Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu“ je deo velikog projekta „Action see“ koji sprovode Metamorphosis Foundation“ iz Skoplja u partnerstvu sa Westiminster Foundation iz Velike Britanije i partnerskim organizacijama iz četiri zemlje regiona.

 

Političari olako daju obećanja, nisu svesni odgovornosti za to što obećavaju jer ne snose nikakve posledice, jedan je od zaključaka projekta „Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu“. Projekat, koji je finansijski podržala Evropska unija, tokom proteklih šest meseci sprovodio je Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac u saradnji sa Udruženjem gradjana „Evrokontakt“ U okviru projekta analizirana su obećanja koja su političari iz Kruševca, Trstenika i Varvarina, odnosno lokalnih samouprava koje su bile obuhvaćene projektom, davali od lokalnih izbora 2012. godine do 2017. godine. Pod lupom se našlo deset obećanja, sedam koja su se odnosila na Kruševac, po jedno…

Review Overview

Rejting korisnika 3.66 ( 7 glasova)
x

Proveri i

Protiv TSC-a u Senti – drugo poluvreme!

Posle samo četiri dana FK Napredak ponovo igra protiv TSC-a, već sutra u Senti u okviru osmine finala Kupa SrbijeEkipa ...

Jedan preminuli i 158 novozaraženih za samo 24 sata

Za samo jedan dan virus korona potvrđen je kod 158 ljudi, što je naveći dnevni porast od početka epidemije u ...

U školama i vrtićima u Okrugu nakon vikenda još 18 obolelih

U osnovnim i srednjim školama i vrtićima u Rasinskom okrugu u ponedeljak je, posle dva neradna dana, registrovano 18 slučajeva ...

Više kontrola, manje prekršaja

U Rasinskom okrugu je, u okviru koordiniranog inspekcijskog nadzora sprovođenja protivepidemijskih mera, u prethodnoj nedelji sprovedeno 449 kontrola. U 51 ...

U vrtićima 70 odsto manje dece

Nakon preporuke Kriznog štaba da roditelji ne šalju decu u vrtić, broj mališana koji pohađaju kruševačke vrtiće smanjio se za ...