Profesori Gimnazije predstavili priručnik o preduzetništvu

Postavljeno: 25.10.2022

Na stručnom skupom održanom u Centru za stručno usavršavanje, profesori ovdašnje Gimnazije prezentovali su rezultate i preneli svoje iskustva stečena na trogodišnjem Erasmus plus projektu „Mladi preduzetnici u srednjim školama“. Ovom prilikom predstavljen je i „Priručnik za nastavnike za razvoj preduzetničkog veština“, koji su profesori Gimnazije načinili zajedno sa kolegama iz Turske, Bugarske i Slovenije.

-Predstavili smo kolegama novi priručnik ali i sajt projekta, na kome će se nalaziti priručnik na svim jezicima zemlja partnera, koji će biti dostupan u onlajn verzijama za sve profesore koji žele da ga koriste- kaže profesorka i koordinatorka projekta, Aleksandra Filipović.

Priručnik je nastao iz niza radionica održanih u ove četiri zemlje, u kojima je učestvovalo po 180 učenika iz svake škole i po 30 nastavnika. Priručnik je rezultat svih obuka koje su profesori izveli u srednjim školama, a on će služiti za razvoj preduzetništva sa preporukama za primenu u neposrednoj nastavi.

-Naša iskustva su odlična, ankete koje su popunjavali nastavnici i učenici su dale uvid u to da su zadovoljni novom metodologijom, časovima na kojima je ona primenjivana i da bi želeli da takvih časova bude više.Ovaj priručnik utiče na atmosferu u školi, motivaciju nastavnika da se usavršavaju ali i na školu u celini u smislu atraktivnosti i povećanja vidljivosti i internacionalnosti. Uticaj celog projekta na učenike je značajan zbog povećanja socijalnih komeptencija-navodi Filipovićka.

Podsećamo, ovaj projekat preduzetništvo tretira kao veštinu koju treba implentirati u obrazovanje, kroz sve predmete, a cilj je da se kod učenika razviju socijalne i preduzetničke veštine i uopšte preduzetnički način razmišljanja. Devetoro nastavnika prošlo je obuku u okviru projekta, i naučene veštine implementiralo u rad sa učenicima.

M.S.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top