Projekat – GRAD MLADIH

Postavljeno: 08.12.2015

Kruševači gimnazijalci ugodtili prijatelje iz Celja.

Naša Gimnazija i je i ove godine tradicionalno učestvovala u razmeni sa Gimnazijom Celje Centar. Danima smo nestrpljivo iščekivali dolazak naših gostiju, a onda je u ponedeljak dvanaestog oktobra ispred ulazakruševačkeGimnazije stigao autobus slovenačkih tablica

Kao dobri domaćini, najpre smo im poželeli dobrodošlicu uz kratak program koji smo pripremili. Bilo je pevanja, gledanja filma u kojem smo im pokazali samo deo čari naše zemlje, a zatim su pogledali i kratak film o našoj školi.

Nervozni, ali isto tako i uzbuđeni, upoznali smo se sa svojim gostima i odveli ih kućama da se malo odmore, a kasnije je usledilo i kratko pokazivanje grada Kruševca našim Slovencima.

Sutradan smo se svi odmorni i spremni za novi dan skupili ispred Gimnazije, a onda se uputili ka Gradskoj upravi gde nas je vrlo prijatno dočekao gradonačelnik Kruševca. Takođe smo imali prilike da pogledamo jedinstvenu Mozaik salu i da čujemo nešto o njoj. Nakon toga, usledio je susret sa predstavnicima Kancelarije za ekologiju Gradske uprave gde smo imali kratke radionice i predstavljanje stanja i strategije skupljanja i prerade otpada u Srbiji.

Pomalo umorni i gladni, uputili smo se ka Domu učenika „Pane Đukić Limar“ gde nas je čekao ručak. Posle ručka i kratkog odmora krenuli smo u turistički    obilazak Kruševca gde smo imali priliku da našim gostima pokažemo Muzej, arheološki park, crkvu Lazaricu, Legat Milića od Mačve i Spomenik kosovskim junacima. Nakon kratkog razgledanja Kruševca, uputili smo se ka Gimnaziji u kojoj smo imali dvočasovnu radionicu u kojoj su nam predstavljeni ciljevi projekta „EkoMladi – Otpad – Energija“ i načini na koje otpad možemo preraditi i dobiti energiju. Rad se odvijao u grupama, učenici su imali priliku da steknu nova znanja i da se upoznaju sa načinom učenja u Sloveniji i Srbiji. Na kraju prvog dana imali smo priliku i da uživamo u koncertu KUD „14. oktobar“ u pozorištu.

Sledećeg jutra smo se okupili i krenuli autobusom za Jablanicu. Tamo smo imali organizovan obilazak preduzeća MOCA Jablanica koji je primer dobre prakse prerade poljoprivrednog otpada za dobijanje energije. Nakon toga, vratili smo se u Gimnaziju gde smo nastavili sa radionicama. Završivši sa radovima, imali smo dva slobodna sata da našim, sada već prijateljima iz Slovenije, pokažemo grad još bolje, tako da smo ih odveli u srce Kruševca, na Bagdalu. Posle ove kratke, ali lepe šetnje, bilo je vreme da se nastavi sa radionicama, a kasnije je usledila i večera. Posle večere, imali smo slobodno vreme koje smo iskoristili u kafićima pijući kafu i bolje se upoznavajući.

Pretposlednji dan smo započeli kratkom vožnjom do Majdeva. Tamo smo imali stručan obilazak i prezentaciju u Fabrici vode – JKP Vodovod Kruševac gde smo saznali kako se prerađuje i dobija voda za piće. Po povratku iz Majdeva, svratili smo do manastira Naupare koji je jedan od najlepših i najstarijih manastira Srbije. Ubrzo potom, usledio je i ručak u Domu učenika, a nakon malog odmora vratili smo se završavanju projekata i prezentacija. Zatim je svaka grupa imala priliku da predstavi svoj rad.

Još jedan naporan dan bližio se kraju, a mi smo se skupili u Muzeju na koncertu Muzičke škole „Stevan Hristić“. Oduševljeni talentom učenika iz muzičke škole, njihovim pevanjem  i sviranjem, napustili smo zgradu Muzeja i usledila je svečana večera u etno restoranu Konak kojoj su prisustvovali svi učesnici i mentori, kao i direktorka Gimnazije, Biljana Dačić, kojoj je tog dana bio rođendan, pa su je profesori iznenadili poklonima, a đaci rođendanskom pesmom, na srpskom i na slovenačkom.

Tužni što se sve tako brzo približilo kraju, ali i srećni zbog novostečenih prijateljstava, koja se sigurno neće ovde završiti, otišli smo svojim kućama. Sutrašnji dan je bio dan kada smo sumirali predivne utiske i oprostili se sa svojim gostima, bar na kratko, jer već u decembru nastavljamo druženje u Celju.

Sofija Majunović III/1

„Gim Fest“ u kruševačkoj Gimnaziji

PROJEKAT NEFORMALNOG DRUŽENJA I KREATIVNOG UČENJA

Sa ciljem da učenici dobiju dodatno neformalno obrazovanje, odnosno vannastavne aktivnosti i da se pokrenu neka dešavanja u školi u periodu od četiri zabavne subote, neformalna frupa „Festovci“ (organizatori i koordinatori projekta Aleksandra Pavlović, Anja Knežević, Nina Bojković, Anđela Vasić, Vojin Milisavljević) organizovala je „Gim Fest“

„Gim Fest“ je omladinski volonterski projekat koji sprovodi NG „Festovci“ uz podršku resurs centra „Edukativni centar Kruševac“ u okviru programa „Mladi su zakon – MOS“. Održan je u periodu od 10. do 30. oktobra u prostorijama kruševačke Gimnazije i brojnim zabavnim aktivnostima privukao učenike i goste različitih godina i interesovanja.

Bilo je tu vajanja na točku uz uputstva volonterki Maše Milosavljević i Nevene Ristić, crtanja porteta od strane talentovanih Teodore Marić, Zorice Ilić, Nikole Vilimanovića i Vida Vasića, pletenja narukvica, pravljenja origamija, slikanja kamerama fotografske sekcije ili   ostavljanja otisaka šaka na platnu, a sve to uz kontrolu i pomoć volontera Matije Mihajlovića, Milene Gajić i Novaka Perovića. Prva subota prošla je u najboljem raspoloženju posetilaca i organizatora.

Druga subota počela je debatom na temu „Ostati u državi ili ne?“. Volonteri oba tima (za i protiv) trudili su se da argumentovano podrže svoj stav, istovremeno slušajući i prihvatajući stavove i mišljenja protivničkog tima. Zahvaljujući dobroj organizaciji bilo je vremena da i publika učestvuje postavljajući pitanja za jedan ili oba tima. Kao što je donekle i bilo očekivano, debata je postala strastvena, ali na kraju su svi   učesnici pružili ruku prijateljstva i obeležili ovaj događaj grupnom slikom

Naredna subota bila je subota aktivnosti. Bila je to divna prilika za sve ljubitelje fizičkih aktivnosti da se oprobaju u plesu i borilačkim veštinama. U početku je bilo stidljivosti i straha, ali vremenom su se posetioci opustili i polako učeći, dali u igru. Još jedan od dana završen je smehom i radošću.

Sve u svemu, „Gim Fest“ je bio pun zanimljivih i kreativnih ativnosti za zabavu i opuštanje. Posetioci su imali priliku da se u društvenoj atmosferi upuste u različite radionice, puste mašti na volju i reše stresa svakodnevice. O radionicama se govorilo samo pozitivno i sa nadom da će se ovakva dešavanja češće organizovati, nadom koju dele i organizatori NG „Festovci“. U narednim školskim mesecima očekujemo još puno interesantnih događaja i još više posetilaca, a svi ljubitelji druženja i zabave pozvani su da se pridruže.

Sara Krstić II/1

Međunarodno takmičenje Dabar – nadmetanje u znanju iz informatike

UKLJUČUJE SE SVE VIŠE ĐAKA

Takmičenje iz informatičke pismenosti se održava u 40 zemalja, obuhvati oko milion učesnika, a u Srbiji su se prijavile 252 škole, te se očekuje da će broj takmičara nadmašiti prošlogodišnjih 20.817

U Srbiji se od 16. do 27. novembra održavao školski nivo međunarodnog takmičenja iz informatičke i računarske pismenosti „Dabar“. Početak je svečno označen u ovdašnjoj Osnovnoj školi „Dragomir Marković“, koja je pre dve godina inicirala održavanje tog takmičenja u Srbiji. Za nadmetanje je prijavljeno  252 osnovnih i srednjih škola, te organizatori sa pravom očekuju da broj učesnika nadmaši prošlogodišnjih 20.817, kada su se nadmetali đaci iz 172 škole u Srbiji.

Da je reč o međunarodnom takmičenju koje se organizuje u 40 zemalja sveta i obuhvati više od milion takmičara  kazao je predsednik Udruženja profesora Srbije – Informacione tehnologije, Milan Rajković, inače profesor informatike u Politehničkoj školi u Kruševcu.

– Takmičenjem su kroz šest kategorija obuhvaćeni svi razredi osnovnih i srednjih škola – objasnio je on.

Školski nivo se završava danas, 27. novembra, a podržan je, kako je Rajković dodao, informacionim tehnologijama, odnosno sprovodi se u školama. Državno takmičenje se održava 28. februara u četiri centra – Kruševcu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu.

Udruženje profesora Srbije – Informacione tehnologije je organizator takmičenja „Dabar“ za Srbiju, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Kruševca te Osnovne škole „Dragomir Marković“.

Ta škola je pre dve godine inicirala održavanje „Dabra“ u Srbiji, a njen direktor Saša Jevtić, napomenuo je da je to takmičenje nedavno u Beču dobilo nagradu kao najbolja evropska informatička praksa u obrazovanju.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top