Priprema se izgradnja novog zatvora: Iz centra grada u Tekije

Postavljeno: 27.12.2021

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB), planira izgradnju novog Kazneno-popravnog zavoda, kako bi se postojeći Okružni zatvor izmestio iz centralnog gradskog jezgra.  Nedavno je raspisan tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije, pa je tim povodom naša redakcija kontaktirala Ministarstvo pravde,  od koga smo saznali da će zatvor početi da se gradi u selu Tekije, da je vrednost investicije 30 miliona evra, a da će moći da primi 500 lica lišenih slobode

Okružni zatvor u Kruševcu nalazi se u zgradi iza Gradske uprave i već neko vreme je u lošem stanju. Novi zatvor treba da obezbedi humanije uslove za one koji borave u njemu.

-Zatvorski uslovi treba da budu u skladu sa Evropskim zatvorskim pravilima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, čije ispunjavanje predstavlja jedan od uslova za pridruženje Evropskoj uniji. U ovom trenutku se u OZ Kruševac nalazi 47 lica lišenih slobode. Postojeći objekat je izgrađen u prvoj polovini prošlog veka i već neko vreme je u neuslovnom stanju, zbog čega je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija blagovremeno inicirala da se, u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se sa izgradnjom modernog kompleksa krenulo što pre, posebno imajući u vidu zahtevne pravne poslove poput eksproprijacije zemljišta – navedeno je u odgovorima Ministarstva pravde dostavljenim našo redakciji.

Početak radova očekuje se 2023. godine, a planirani rok izgradnje je dve godine. Lokacija će biti u katastarskoj opštini Tekija, koja je Planom generalne regulacije ograničena poljoprivrednim zemljištem i ulicom Rtanjskom (na južnom delu kompleksa).

-Zatvorski kompleks će se prostirati na oko 20.000 kvadrata sa dvostrukom žičanom ogradom u zatvorenom delu zatvora i jednostrukom u poluotvorenom odeljenju. Otvoreno odeljenje biće van ograde na prostoru planiranom za zatvorsku ekonomiju. Zatvorski kompleks će imati tri dela sa zajedničkom upravnom zgradom i objektima za posete, medicinskim, sportskim i objektom za edukacije. Prilikom izgradnje ovog zavoda biće ispoštovani svi međunarodni standardi u pogledu humanog smeštaja, adekvatne zdravstvene zaštite lica lišenih slobode i čuvanja osetljivih kategorija, u koje spadaju i lica sa posebnim potrebama – preciziraju u odgovorima.

Zatvorske sobe biće opremljene nameštajem proizvedenim u u kazneno-popravnim ustanovama u Nišu, Požarevcu (Zabeli), Sremskoj Mitrovici i drugim, a lica koja budu boravila u novom zatvoru će pohađati obuke i edukacije:

-Ogromna ušteda budžetskih sredstava se stiče jer sav nameštaj izrađuju osuđena lica koja su prošla obuku u ovim ustanovama. Prioritet nam je da se osuđena lica nauče deficitarnim zanimanjima, kako bi se što lakše zaposlila po izlasku na slobodu. U dobijenim sertifikatima nigde se ne navodi da su ih dobili tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla moguća stigmatizacija, a njima olakšao put do posla.

Očekivana finansijska vrednost projekta je 30 miliona evra i biće sufinansirana iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 24 miliona evra. Već je eksproprisano 28 hektara zemljišta,  koje je Grad Kruševac prethodno namenio za izgradnju novog zatvora.

-Izrada projektno – tehničke dokumentacije nije do sada koštala nijedan dinar budžetskih sredstava, već je reč o donaciji Razvojne banke Saveta Evrope koja je finansirala i Studiju izvodljivosti, čija je izrada počela 2020. i završena je sredinom ove godine. Odabir projektanta zatvorskog kompleksa je završen i sledi potpisivanje ugovora u najskorije vreme. Sledeći koraci, nakon potpisivanja ugovora, su objedinjavanje parcela, upis u katastar i izrada Idejnog rešenja na osnovu Projektnog zadatka – najavljuju iz Ministarstva pravde.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top