Prilog Svetskom danu Roma: Kako bi trebalo da izgleda naselje Panjevac?

Postavljeno: 09.04.2016

Na Skupštini Grada Kruševca održanoj krajem prošle godine, usvojen je Plan detaljne regulacije naselja “Panjevac” koji je finansiran od strane Evropske unije u iznosu od oko 1,5 miliona dinara

12476391_1679728985618277_1446721703_n-1_1Plan je obradila ovdašnja Direkcija za urbanizam i izgradnju i, kako se navodi, “predstavlja osnov za dalje rešavanje infrastrukturnih problema u tom naseljenom mestu”.

Bez asfalta, kanalizacije, delom i bez vode, sa brojnim kućama od blata i pruća u kojima ljudi žive u ekstremno lošim uslovima – najkraći je opis “Panjevca”, naselja u kome danas ima oko 250 kuća, od čega 70-tak romskih u kojima, prema procenama poznavalaca prilika na terenu, živi između 250 i 300 ljudi.

U ovom, drugom po veličinin naselju u Kruševcu u kome žive Romi, a koje je u Strategiji za unapređenje položaja Roma Grada, opisano kao “infrastrukturno neopremljeno i nehigijensko”, polovina romskih kuća su od blata i pruća, takozvane “čakmare”.

Samo šest romskih domaćinstava ima izgrađeno kupatilo, a kako su svi putevi u naselju zemljni, usled atmosferskih padavina dolazi do plavljenja delova naselja, pa je pristup u određenim periodima nemoguć.

Meštani kažu da obećanja da će se naselje infrastrukturno urediti dobijaju “od izbora do izbora”, te da život u “blatu i kanalizaciji koja se izliva čak i u kuće”, ostaje njihova stvarnost.

Na Skupštini Grada , održanoj krajem prošle godine, usvojen je Plan detaljne regulacije naselja “Panjevac” koji je finansiran od strane Evropske unije u iznosu od oko 1,5 miliona dinara. Plan je obradila ovdašnja Direkcija za urbanizam i izgradnju i, kako se navodi, “predstavlja osnov za dalje rešavanje infrastrukturnih problema u tom naseljenom mestu”.

O tome kako bi prema Planu trebalo da izgleda naselje “Panjevac”, razgovarali smo sa Marinom Radovanović iz Direkcije za urbanizam i izgradnju.

Prilog Svetskom danu Roma: Kako bi trebalo da izgleda naselje Panjevac? Plan je osnov za dobijanje dozvola za izgradnju, pre svega, komunalne infrastrukture (saobraćajnice, vodovod, kanalizacija, gasovod…), te dozvola za izgradnju stambenih i objekata javne namene – objasnila je ona.

Planom je obuhvaćeno oko 17 hekatara, od čega su tri namenjena izgradnji saobraćajnica.

Definisana je širina kolovoza i trotoara, a predviđeno je i to da glavna ulica u tom naselju (Prištinska) bude oplemenjena pojasom uređenog zelenila. Takođe, planom je prdviđeno i korigovanje položaja Zvečanske ulice u tom naselju, a kako bi se ispoštovalo minimalno potrebno rastojanje za zaštitu železničke pruge koja prolazi pored naselja – rekla je ona.

Planom detaljne regulacije, opredeljen je i prostor za izgradnju sadržaja javnih funkcija.

Opredeljen je prostor za izgradnju škole, vrtića, zdravstvene ambulante, javnu perionicu veša i javnog kupatila, sportskih terena, mobilijara…Za te objekte namenjeno je tri do četiri hektara, a pomenuti sadržaji mogu se organizovati u sklopu jednog ili više pojedinačnih objekata – kazala je ona.

U skladu sa parametrima koje reguliše Plan, u celom naselju moguće je realizovati oko 1.000 stambenih jedinica, a u severnom delu naselja gde se trenutno nalaze njive i kuće od pruća i blata (takozvane čakmare), planirana je izgradnja stanova za socijalno ugrožene kategorije. Na površini od 12,6 hektara, planirana je izgradnja stambenih jedinica sa prizemljem, spratom i potkrovljem.

IMG_0847_1

Prema rečima Radovanovićke, Planom je predviđeno i proširenje elektroenergetske i telekomunikacione mreže, kao i izgradnja gasovoda, vodovodne mreže, fekalno kanalizacione i atmosferske kanalizacione mreže.

U Direkciji nemaju saznanja da će četiri dalekovoda koja prolaze kroz ovo naselje u dogledno vreme biti izmeštena, a što su meštani naveli kao jedan od problema i kazali da imaju obećanja da će dalekovodi ipak biti izmešteni sa ovog područja.

Kako saznajemo, u toku je izrada tehničke dokumentacije za infrastrukturno opremanje Prištinske, Zvečanske i Kanicove ulice u tom naselju, kao i izrada projekta za izgradnju kanalizacije.

Nakon što ti projekti budu završeni, a što bi trebalo da bude u ovoj godini, Grad će za izgradnju infrastrukture u naselju Panjevac konkurisati za sredstva iz IPA 2013.

Inače, sa izradom Plana detaljne regulacije naselja “Panjevac” krenulo se krajem 2014.godine. Sredtsva za njegovu izradu obezbedila je Evropska unija, kroz projekat “Evropska podrška za inkluziju Roma”.

Kruševac je jedan od 20 gradova i opština izabranih za učešće u tom projektu koji obuhvata sedam komponenti. Jedna od tih komponenti odnosi se na stanovanje i ima za cilj da podrži unapređenje uslova živora u izabranim romskim naseljima.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top