Pregledi u opuštenoj atmosferi

Postavljeno: 24.11.2015

Da dobiju savet i obave lekarski pregled naši najstariji sugrađani  od pre dva meseca  mogu i u ovdašnjem Udruženju penzionera. Volonteri koji brinu o njihovom zdravlju dnevno pregledaju desetak pacijenata

Omiljeno mesto za druženje naših starijih sugrađana u Obilićevoj ulici, odnedavno ima i ambulatnu koja je članovima Udruženja penzionera na raspolaganju tri puta nedeljno.

Uz lekarske savete i eventualni pregled ukoliko za to postoji potreba, svi koji dođu u ovu ordinaciju mogu da provere svoj krvni pritisak, te da izmere nivo šećera u krvi. To mogu da učine ponedeljkom, sredom i petkom, u periodu od 9 do 11 časova. Nema čekanja, redova, gužve…

– Preglede ne obavljamo u belim mantilima, pa su i naši pacijenti opušteniji. Često se dešava da im je pritisak niži nego kad odu kod svog izabranog lekara, za šta je verovatno „krivac“ takozvani sindrom belih mantila – kaže Milan Vlasinić, lekar u penziji koji u Udruženju volontira zajedno sa svojom još uvek radno aktivnom kolegenicom, doktorkom Valentinom Milošević.

Prema rečima Vlasinića, ambulanta na ovakvom mestu ima veliki značaj, pre svega zbog činjenice da se tu okuplja starija populacija.

– To su stariji ljudi i uvek može da se desi da nekome pozli. Mi smo tu da im ukažemo prvu pomoć, do dolaska Službe hitne medicinske pomoći – kaže on, dodajući da je Udruženje za prvu pomoć u takvim situacijama obezbedilo nitroglicerin, te neophodne lekove za brzo obaranje krvnog pritiska.

Interesovanje za preglede u novootvorenoj ambulate je sve veće, a ono na šta se pacijenti najviše žale je visok krvi pritisak i šećer u krvi, glavobolje čiji je uzrok loša cirkulacija, reumatske tegobe…

– Dobri saveti su od velikog značaja za naše pacijente, pa se trudimo da u prostorijama Udruženja organizujemo i predavanja o najučestalijim bolestima kod starije populacije. Krajem prošlog meseca lekari volonteri organizovali su predavanje o aterosklerozi kao najučestalijoj bolesti krvnih sudova – kaže Vlasinić, dodajući da je na osnovu interesovanja penzionera, hipertenzija određena kao sledeća tema o kojoj će se govoriti na jednom od narednih predavanja.

U Udruženju trenutno volontira dvoje lekara, a očekuje se da im se u narednom periodu pridruže još tri lekara, te jedan fizioterapeut. U međuvremenu, volontrskom timu priključila se i patronažna služba koja dolazi dva puta nedeljno. Po potrebi, a na osnovu spiskova koje Udruženje dobija od mesnih zajednica, ta služba  odlazi i u kućne posete.

Udruženje penzionera Kruševac ima preko 4.000 članova. Pored druženja u samom objektu i organizovanja zajedničkih izleta, članovima je omogućena kupovina ogreva i mesa na rate, po simboličnim cenama dostupne su im restoranske i frizerske usluge, te besplatni oftalmološki pregledi uz mogućnost nabavke naočara na rate.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top