Prednosti korišćenja organskog đubriva u voćarstvu

Postavljeno: 17.11.2023

Tokom jeseni i zime, odnosno u periodu mirovanja voćnjaka, pravo je vreme za osnovno đubrenje, a stručnjači preporučuju da to bude organsko đubrivo. Organska đubriva su biološki prerađene materije biljnog i životinjskog porekla i sadrže veći deo organske materije, a manji udeo minerala, te povoljno utiču na kvalitet zemljišta i razvoj samih voćnih stabala

Kako navode iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Kruševcu, jedna od bitnih prednosti primene organskih đubriva je njihov uticaj na povećanje sadržaja humusa u zemljištu koji je glavni „krivac“ za poboljšanje strukture zemljišta, povećanje sposobnosti zadržavanja vode i olakšan razvoj korena biljke. To je od suštinskog značaja za voćnjake jer pomaže u prevazilaženju problema vezanih za sušu i omogućava bolje iskorišćavanje vode iz zemljišta.

Organska đubriva se ističu svojom sposobnošću postepenog otpuštanja hranljivih materija, pružajući dugotrajan izvor hraniva tokom celog vegetacionog perioda. Ova karakteristika rezultira uravnoteženim rastom i razvojem voćnih stabala, stvaranjem stabilnijeg prinosa i povećanjem otpornosti biljaka na patogene organizme i štetočine.

Važno je napomenuti da korišćenje organskih đubriva u odgovarajućim dozama ne izaziva negativne efekte na biljke, što nije slučaj sa mineralnim đubrivima. U slučaju nestručne primene mineralnih đubriva, moguće je oštećenje korenovog sistema biljaka. Ova razlika čini organska đubriva sigurnijim izborom, pridonoseći ne samo zdravom rastu biljaka već i očuvanju vitalnosti korenovog sistema.

Korišćenjem organskih žubriva podstiče se aktivnost korisnih mikroorganizama u zemljištu. Njihov rad se ogleda u razgradnji organskog materijala, pretvarajući ga u hranljive supstance koje biljke lakše usvajaju. Ovaj proces značajno unapređuje ukupnu biološku aktivnost zemljišta, ali i doprinosi očuvanju ekosistema voćnjaka.

Suštinski, đubrenje voćnih stabala organskim đubrivima predstavlja održiv i efikasan pristup voćarskoj proizvodnji. Ova praksa ne samo da poboljšava plodnost zemljišta, već i doprinosi zaštiti životne sredine i proizvodnji zdravijih i ukusnijih plodova.

Foto: Pixabay.com

N.L.

 

Ostale vesti

back-to-top