PPT Petoletka iz Trstenika uspešno posluje i u vrlo otežanim uslovima

Postavljeno: 19.04.2023

PPT Petoletka iz Trstenika iz godine u godinu beleži stalni rast finansijske dobiti, fizičkog obima proizvodnje i zarada, a za ovu godinu utvrđeni su još ambiciozniji planovi.

-Prošla godina je bila vrlo teška za poslovanje zbog geopolitičke situacije u svetu – prvo zbog pandemije korona virusa, a zatim i zbog Ukrajinske krize. I pored toga ostvarili smo pozitivne bilanse uspeha sa dobitkom i to sedmi put od početka rada našeg društva, koje je osnovano 4. januara 2016. godine. Ukupan prihod po Završnom računu za 2022. iznosio je 1.731.000.000 dinara, što je u odnosu na prethodnu godinu veće za 25 posto. Izvoz u protekloj godini bio je iznad 80 posto od ukupne proizvodnje. Izvozimo u više od 20 država, a najviše na Rusko, Belorusko i Iransko tržište. Inače, profit naše kompanije iznosio je 6,1 milion dinara, ukupno smo izvezli robu za oko 12 miliona evra, plate su uvećane za 15 posto, u proseku su oko 55.000 dinara, što je nedovoljno, ali u skladu sa poslovnim rezultatima, kaže Ljubisav Panić, direktor PPT Petoletke.

Prema rečima direktora Panića, održavanje likvidnosti je njihov najveći problem. Kurs evra se ne menja, firma je veliki izvoznik, a u Srbiji sve cene vrtoglavo skaču – energenti, sirovine, repromaterijal i sva druga roba neophodna za uspešno poslovanje.

PPT Petoletka zapošljava 750 radnika, a u prošloj godini investirano je pola miliona evra.

-Prošle godine smo kupili šest najsavremenijih mašina, pa je do sada ukupno investirano 1,5 miliona evra. Ova 2023. godina biće još teža za poslovanje, zbog sankcija prema Rusiji, koje se sve više zaoštravaju, a nama povećavaju troškove koje niko ne može da nam nadomesti. Veliki je problem održati pozitivno poslovanje. Upošljenost proizvodnih kapaciteta je dobra, a mogu da se ugovore i novi poslovi za koje je nužno investiranje u opremu i kadrove. U situaciji kada se borimo za goli život, nažalost, teško je razmišljati o investicijama, realan je direktor Panić.

Inače, u odnosu na 2022. plan proizvodnje i realizacije za 2023. godinu je veći za 25 posto, a plaaniraju da i rast zarada bude na odgovarajućem nivou.

Ž. Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top