PPT – Petoletka iz Trstenika – početni uspesi ohrabrujući

Postavljeno: 09.09.2016

Privredno društvo PPT – Petoletka DOO  registrovano je 4.januara 2016. godine, od strane 713 radnika- osnivača. Danas u firmi radi 768 radnika, osnivački ulog ili pozajmicu društvu u iznosu od 500 eura, uplatilo je 746 radnika. U firmi radi 558 proizvodnih radnika, a ostali radnici su logistička podrška vezana za proizvodnju, od konstruktora, preko projektanata, tehnologa i kontrolora, do administrativnih radnika

petoletka1– Nalazimo se u zakupu kod devet društava iz sistema Petoletke, kod kojih je pokrenut stečajni postupak. Preuzeli smo proizvodne pogone i opremu, sa ciljem da očuvamo proizvodni program, što veći broj radnih mesta i postojeće tržište uz uslov da imamo pozitivno poslovanje.  Po ugovorima koji važe do prodaje firme, svakoga meseca plaćamo ugovoreni iznos zakupa. Proizvodnju u zakupljenim halama smo započeli u februaru mesecu sa 200 radnika, a iz meseca u mesec se taj broj povećavao, da bi danas dostigao cifru od 768. Zaključno sa krajem jula, ukupna realizacija iznosila je 3,8 miliona evra, od kojih je 80 posto plasirano u izvoz. Planirano  je da se do kraja godine ostvari realizacija od 10 miliona evra, a prema ugovorenim poslovima realni su izgledi da se to desi – kaže Ljubisav Panić, direktor PPT Petoletka DOO.

Prema njegovim rečima, svi veći kupci  i kupci prve ugradnje su sačuvani. Najveći izvoz firma ostvaruje u Rusiju  gde se kao poslovni pratner ističe kompanija „Kamaz“,  a zatim u zemlje bliskog istoka, Belorusiju, Nemačku, Italiju, Poljsku, Englesku i druge.

– Najveći problem u našem radu je što kupce za prvu ugradnju u Srbiji skoro da i nemamo. Metalski giganti poput  „.14. oktobar“-a, IMT-a, IMR-a, FAP-a, „Ikarbus“-a su u jako lošoj situaciji, skoro i da ne rade. To su bili generatori razvoja srpske privrede, novih proizvoda i usluga, na osnovu čijih  zahteva smo osvajali nove hidrauličke i pneumatske komponente. Danas smo primorani da se okrećemo stranom tržištu gde je konkurencija nemilosrdna, da se borimo sa svetskim proizvođačima koji imaju noviju opremu, razvoj na mnogo višem nivou i samim tim je nama teže da opstanemo u tržišnoj trci. Naše najvažnije vrednosti su tržište i kadrovi. Pored toga, na samom početku poslovanja naše firme, veliki problem je bio nedostatak obrtnih sredstava, a sigurno najteži  problem sa kojim smo se suočili je bio –  nepoverenje u ovaj projekat. To je drugi problem, pored obrtnih sredstava, koji nam je početak poslovanja nove firme otežao  objašnjava Panić.

– Kompletan proizvodni program hidrauličkih i pneumatskih komponenata iz programa bivših preduzeća Petoletke, a koje traži tržište je nastavljen. Strategija daljeg razvoja jeste organizacija isplative proizvodnje kompletnog proizvodnog programa koji je osvojen u fabrikama i koji ima tržišnu tražnju. Drugi pravac razvoja je osvajanje novih hidrauličkih i pneumatskih uređaja koji do sada nije bio u proizvodnom programu, a tržište traži, pod uslovom da može da se proizvodi na opremi kojom raspolažemo. Nova tehnološka oprema je nužna za dalji razvoj i tržišnu ekspanziju i nove zahteve kupaca, a do nje se može doći jedino kreditima. Postojeća oprema je zastarela, instalirana je sredinom osamdesetih godina. Bez nove tehnološke opreme firma ne sme da prihvata određene poslove jer na postojećoj ne mogu da se realizuju – navodi Panić i dodaje da je PPT – Petoletka DOO jedini primer u Srbiji kojem je Ministarstvo privrede omogućilo da radi na ovaj način i spasi firmu, kadrove i tržište.

petoletka3

– Imali smo veliku podršku dobavljača, više od 90 odsto je dalo robu bez garancija. Mi smo pre pokretanja stečajnog postupka izmirili sve obaveze prema njima što nam se vratilo njihovim poverenjem. Na taj način smo nadomestili nedostatak od milion evra, koliko je minimum obrtnih sredstava za pokretanje ovakve proizvodnje. Zahvaljujem se dobavljačima zbog njihove pozitivne uloge, a veliku podršku imali smo i u Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju, jer bez njih ne bismo mogli da pokrenemo fabriku – ističe on.

Panić očekuje dobru saradnju sa novom vlašću u lokalnoj samoupravi u narednom periodu, i podršku kod republičkih organa i institucija, isticanjem važnosti postojanja firme, koja zapošljava veliki broj radnika. Realno je očekivati da Republika podrži ideju da se ovaj proces završi privatizacijom imovine PPT iz stečaja u skladu sa zakonom. Treba da se sagleda specifičnost privrednih društava sa ovolikim brojem osnivača, što nije uobičajeno u  dosadašnjoj praksi i podrži inicijativa da fabrika pripadne radnicima i da nastavi da radi za dobrobit zaposlenih i njihovih potomaka, kao i države u celini.

– Mi ćemo pozitivno poslovati i zato očekujemo podršku društvene zajednice, od lokalne samouprave od Republike. U proizvodnji radi jedna smena, a prema potrebama posla može biti pokrenuta i druga smena. Zaključno sa junom radnicima je redovno isplaćivan minimalac u bruto iznosu, a u skladu sa zakonskim propisima. Od prvog jula zarade će biti isplaćivane na osnovu školske spreme i radnog mesta, a u cilju da prosečna neto zarada bude 30.000 dinara. Mesečni platni fond do sad je bio 29 miliona dinara. Nadamo se da će naš rad i naš značaj, kako za ovaj grad tako i za čitavu Republiku Srbiju, proći zapaženo i da ćemo u budućem period imati podršku svih u naporima da budemo još bolji i uspešniji – zaključuje direktor PPT Petoletka, d.o.o.

Hrabre i sreća prati, pa ovaj jedinstveni poslovni poduhvat direktora Panića i njegovih saradnika već daje ohrabrujuće poslovne rezultate i nadu zaposlenih u uspeh.

Hronologija osnivanja Zaključkom

Vlade svim društvima iz sistema Petoletke je ukinuta zaštita od prinudne naplate.  Agencija za privatizaciju je pokrenula stečajni postupak za društva iz sistema Petoletke po Zakonu o privatizaciji, a  po osnovu većinskog drušvenog kapitala, koji je ovim Zakonom ukinut 31.12.2015. godine.

Istovremeno je sproveden socijalni program i registrovanje Privrednog društva PPT- Petoletka DOO, u cilju nastavka delatnosti.  Da bi se nastavila delatnost neophodno je bilo da se zakupe poslovni prostor i oprema, što je i učinjeno uz saglasnost i veliku pomoć Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju.

Nadzorni odbor, izabran na osnivačkoj Skupštini, radi u sastavu: predsednik Branimir Džodić, direktor filijale ZOIL Dunav u Kruševcu, Aleksandar Starinac, direktor Armatura u Aleksandrovcu i Luka Savović, direktor PPT Inženjeringa iz Beograda. Za direktora je izabran Ljubisav Panić, diplomirani inženjer mašinstva. Osnivanje  novog privrednog društva zahtevalo  je  paralelan  rad  na  konstituisanju novog  subjekta  u  punom  poslovnom  kapacitetu, očuvanju postojećeg tržišta  i  programa i angažovanju što većeg broja zapošljenih  uz  uslov da se pozitivno posluje.

Živomir Milenković

Ostale vesti

back-to-top