Požar u „Bin komercu“, delu nekadašnje HI „Župa“

Postavljeno: 22.10.2019

U preduzeću „Bin komerc“ u pogonu ksantata, delu nekadašnje HI “Župa“, došlo je do požara koji je intervencijom kruševačkih vatrogasaca ugašen. U požaru nije bio povređenih ni stradalih lica

Požar se dogodio juče popodne, a u intervenciji je učestovalo 13 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila. 

„Požar je nastao u pogonu ksantata, usled isticanja ugljendisulfida. Zahvaćena je krovna konstrukcija, oko dvesta metara kvadratnih i prozori sa strane postrojenja, a požar je likvidiran u 17,35 časova i sprečeno je njegovo širenje na preostali deo objekta površine od oko 650 kvadarata“ navedeno je u izveštaju Odeljenja za vanredne situacije.

 

Direktor kruševačkog ogranka preduzeća „Bin komerc“ Bojan Cvetković rekao je za krusevacgrad.rs da je reč o požaru izazvanom kvarom na elektroinstalacijama, da nije bilo poveđenih te da materijalna šteta iznosi između pet i deset hiljada evra i da je veći deo pogona već saniran.

On je, povodom neprijatnih mirisa koji su se pre izvesnog vremena osetili u Kruševcu, kazao da je zbog toga u „Bin komerc“ dolazila ekološka inspekcija i naveo da su rezultati bili u granicama predviđenim Zakonom o zaštiti životne sredine.  

Beogradska firma „Bin komerc“ je ranije kupila deo nekadašnje hemijske industrije „Župa“ i u tim pogonima se bavi proizvodnjom ksantata te utakanjem hlora. U Kruševcu zapošljava osamdesetak radnika, a u Beogradu dvadeset. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top