Povodom Vaskrsa za novine Grad govori Njegovo Preosveštenstvo Episkop kruševački gospodin Dr David

Postavljeno: 16.04.2023

Najpre izražavamo duboku zahvalnost što ste pristali da odgovorite na naša pitanja za praznični, Vaskršnji broj „Grada“. Eparhija kruševačka i ove godine nastavlja sa obimnim radovima na izgradnji mnogih svetinja. Možete li nam reći kako teku radovi na novim hramovima i da li se odvijaju predviđenom dinamikom?

Blagodarimo vam na uvažavanju nas kao sagovornika. Dobrom voljom svih: Kancelarije za vere sa njenim novčanim donacijama, svih Gradonačelnika gradova Rasinskog okruga, Preduzetnika i privrednika sa teritorije eparhije kruševačke, poznatih i anonimnih donatora, prijatelja i duhovne dece, jednom rečju – svih poštovalaca, ljubitelja eparhije kruševačke, ovde u nas posvuda se grade i ukrašavaju sveti Božji hramovi i crkvene građevine; i to na slavu Božju: u Kruševcu (Sveti Arhanđeli na Bagdali, Svetih Filimona, Onisima i Stefana na Slobodištu, Svetoga Kneza Lazara u kasarni, u Trsteniku (živopis Svete Trojice), u Ćićevcu (živopis Svetog Save), u Potočcu, Trešnjevici, i Obrežu (hramovi i živopis) u manastiru Svetoga Luke u Bošnjanima (živopis i velika kambanarija), u Brzeću (izgradnja manastira i živopisa), u Aleksandrovcu (izgradnja crkvenog konaka), u Strmcu (obnova manastira), u Tekijama (konak), u Sušici (osnivanje manastira), u Nacijama u Kruševcu i Gornjem Stepošu (izgradnja konaka i hrama), u Makrešanima (manastira Svetog Jovana Krstitelja), Milentija (obnova i izgradnja manastira Svetoga Stefana Despota Visokog), Mojsinjska Sveta Gora (izgradnja manastira Svetog apostola Marka), na Jastrepcu (obnova hrama Svete Petke), …

Grad Kruševac i Eparhija kruševačka u protekloj godini organizovali su mnoštvo zajedničkih projekata u oblasti kulture i duhovnosti. Koliko je, po Vama, važna saradnja duhovnih i svetovnih vlasti?

Saradnja ljudu u Crkvi i sa svetovnom vlašću je od suštinskog i nasušnog značaja: oni su dubinski povezani – Crkva nastavlja svoje apostolsko delo u svetu, izgradnju i poziv ljudi na pokajanje i spasenje. A s druge strane, svet se iskupljuje, ocrkovljuje i verom prosvećuje.

Govoriti o radosti Praznika nemoguće je bez osvrta na svakodnevna zbivanja. S tim u vezi, možete li nam nešto više reći o tome da li i kako svakodnevna Dešavanja u zemlji i svetu utiču na vernike i kako se postavljati prema svemu tome?

U vezi sa svakodnevnim dešavanjima u zemlji i svetu, i sa njihovim uticajem na vernike, te njihov stav prema svemu tome, odgovorićemo logično: Treba učiniti sve ono što će sačuvati našu čistu savest, veru i dušu, a ništa što bi bilo pagubno za Crkvu, za naše bližnje i za opstanak naše Države.

Završili bismo upravo Vaskrsom, Praznikom nad Praznicima. Koja je Vaskršnja poruka koju bi ovim putem želeli da uputite našim čitaocima?

Svima čestitajući Praznik nad Praznicima – Vaskrs – rečima radosti i trijumfa: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Ostale vesti

back-to-top