Povećana potražnja za grejnim telima

Postavljeno: 24.10.2022

Visoke cene ogreva i grejnih tela ove jeseni nisu iznenadile kupce. Kako kažu, pošto je sve poskupelo, bilo je očekivano da će izdaci za zagrevanje domova biti jedna od najvećih stavki kućnog budžeta. Potražnja za alternativnim načinima grejanja je povećana, a najviše se kupuju TA peći, grejalice i peći na drva.

Interesovanje za kupovinu ogrevnog drveta i peleta i dalje je veliko, a odlaganje početka grejne sezone i nestabilna situacija sa energentima u svetu povećala je potrebu građana za grejnim telima.

– U septembru, kada je počelo hladno vreme, prodali smo ogroman broj grejalica, uljanih radijatora i peći. Dešava se da ih nekada nemamo na stanju u prodavnici – kaže prodavac je jednoj kruševačkoj prodavnici.

U prelaznom periodu, kada su dani topli, a jutra i noći hladne, mnoge porodice su se odlučile za dogrevanje na struju. Cena manjih grejalica se kreće od 1.600 dinara, dok je za veće grejalice, TA peći i radijatore potrebno izdvojiti veću sumu, od šest hiljada do sto hiljada dinara.

– Grejalice zagrevaju prostoriju samo dok rade, a veliki su potrošači električne energije. Bolji izbor su TA peći, koje se mogu puniti noću, kada je niža tarifa, a zadržavaju toplotu tokom dana – objašnjavaju prodavci.

Koliko ćete struje potrošiti zavisi od temperature koju želite da postignete i površine koju želite da zagrejete. U prodavnici preporučuju korišćenje klima uređaja, za koje je potrebno izdvojiti od 25 hiljada do 190 hiljada dinara:

– Smatra se da su klime manji potrošači struje u odnosu na grejalice. Odlične su za zagrevanje manjih prostorija, a mogu se koristiti i tokom leta za rashlađivanje.

Poskupljenje struje navelo je deo građana da se ove godine odluče za grejanje na drva, čije se cene kreću i do 90 evra po kubnom metru. Prelazak na ovaj vid grejanja zahteva kupovinu šporeta ili peći na drva, za koje je potrebno izdvojiti od 13 hiljada do 80 hiljada dinara.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top