Potpisan Ugovor „Čista energija i energetska efikasnost“

Postavljeno: 20.05.2024

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, uručila je u Novom Sadu ugovore lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. Za subvencije domaćinstvima država je obezbedila oko dve milijarde dinara, deset odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Sredstva ministarstva dobio je i Grad Kruševac, a Ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, energetiku i održivi razvoj Ana Prvanov. Prema Ugovoru o sufinansiranju dela Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koji se odnosi na sufinansiranje podrške socijalno ugroženim građanima koji sprovodi Grad Kruševac, ukupna sredstva su 2,5 miliona dinara, od čega Ministarstvo obezbeđuje 50%, koliko i  Grad Kruševac.

Prema Ugovoru o sufinansiranju dela Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova građana koji ne spadaju u socijalno ugroženu kategoriju koji sprovodi Grad Kruševac , ukupna sredstva su 22,5 miliona dinara, od čega Ministarstvo takođe obezbeđuje 50%, koliko i Grad.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je istakla da će se prvi javni pozivi za građane raspisati za nekoliko nedelja. Dodala je da se posebno vodilo računa da niko ne bude izostavljen iz projekta, ni manje razvijene opštine, niti građani sa nižim prihodima, sa posebnim akcentom na opštine koje imaju veći stepen zagađenja vazduha.

Od ukupno 137 lokalnih samouprava na ovom javnom pozivu, 16 opština pripada grupi devastiranih, dok su 32 opštine prepoznate po visokoj zagađenosti. Građani u ovim opštinama će imati mogućnost da uz bespovratna sredstva države utiču na smanjenje emisije štetnih gasova u svojim mestima, ali i da smanje svoje račune.

O. M.

Foto: krusevac.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top