Potpisan Sporazum o sprovođenju aktivne politike zapošljavanja

Postavljeno: 04.07.2024

Grad Kruševac i Nacionalna služba za zapošljavanje filijala Kruševac, potpisali su Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji Mera aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu

Sporazum obuhvata šest programa ukupne vrednosti 33.333.333 dinara za čiju realizaciju iz budžeta Grada je izdvojeno 17 miliona dinara odnosno 51 odsto, dok je 16.333.333 dinara ili 49 odsto izdvojeno od strane Nacionalne službe za zapošljavanje.

Gradonačelnik Ivan Manojlović je potpisao Sporazum u ime Grada, te je tim povodom istakao da Gradska uprava aktivno radi na poboljšanju celokupnog privrednog ambijenta i daljeg smanjenja stope nezaposlenosti.

– Kruševac je grad koji može da se pohvali izuzetno niskom stopom nezaposlenosti, pogotovo ako poredimo period pre 2012. godine. Ovo je jubilarna, 15. prilika kako potpisujemo ovakvu vrstu ugovora sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i trudićemo se da i ubuduće pronalazimo dodatne mere kako bismo naš privredni ambijent popravili. Ipak, susrećemo se sa novim problemom, a to je nedostatak radne snage u odgovarajućoj meri, pa smo zbog toga u prilici da koristimo sistem dualnog obrazovanja, uz prilagođavanje obrazovnih profila sa potrebama privrede – rekao je Manojlović.

Direktor NSZ filijala Kruševac, Predrag Marković naveo je da je pored lokalnih aktivnih planova u toku i program Garancija za mlade, te da su im odobrena sredstva od strane Ministarstva rada kao vid dodatne podrške nezaposlenima, ali i privrednicima iz Rasinskog okruga.

– Trenutno, Kruševac ima oko 7.000 nezaposlenih, dok je u Rasinskom okrugu 15.500 nezaposlenih. Istakao bih da je taj broj 2012. godine iznosio 16.000 samo na teritoriji Grada. Sa druge strane, glavni problem je kako doći do kvalitetnog kadra, što je svima nama osnovni zadatak u nerednom periodu – naveo je Marković.

Sporazumom su obuhvaćene mere subvencija za samozapošljavanje i zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih – Nova radna mesta. Takođe, ugovor podrazumeva i program stručne prakse, sticanja praktičnih znanja, program pripravnika i javnih radova.

N. L.

Ostale vesti

back-to-top