Potpisan memorandum o zapošljavanju visokoobrazovanih Roma

Postavljeno: 10.08.2022

U Palati Srbija u Beogradu, juče su predstavnici dvadeset gradova i opština potpisali Memorandum o saradnji na realizaciji programa “Podsticanje zapošljavanja visoko obrazovanih Roma i Romkinja u jedinicama lokalne samouprave”. Jedan od učesnika u programu je i Grad Kruševac, a Memorandum je potpisala gradonačelnica Jasmina Palurović.

– Ovim memorandumom smo napravili korak u uključivanju visokoobrazovanih Roma u rad lokalne samouprave. Grad Kruševac do otvaranja Poljoprivrednog fakulteta nije bio akademski grad i svi su išli van Kruševca kako bi studirali. Ovo je podstrek za Rome, da iako ovde nisu studirali, da mogu da se vrate u svoj grad i nastave da rade i žive sa visokim obrazovanjem koje su stekli i konkurišu za radna mesta– kaže gradonačelnica, Jasmina Palurović, za portal KruševacGrad.

Program podrazumeva zapošljavanje 30 visokoobrazovanih Roma i Romkinja sa teritorije Srbije sa VI i VII stepenom stručne spreme, odgovarajućih profila prema sistematizaciji i pravilnicima za rad u jedinicama lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama.

-Naš Grad je jedan od dvadeset koji su potpisali memorandum, a na listi smo bili visoko kotirani. Uključili smo Vodovod Kruševac koji je aplicirao za jedno lice sa sedmim stepenom stručne spreme na poziciji koja podrazumeva mesto za diplomiranog građevinskog ili mašinskog inženjera, tehnologa ili biologa-ističe Palurovićka.

Iako se u okviru ovog programa prijavila samo jedna osoba, iz Gradske uprave apeluju na Rome i Romkinje sa visokim obrazovanjem, da se jave, jer će biti još ovakvih prilika.

-Ideja je vrlo lepa, ona treba da podstakne Rome koji imaju visoko obrazovanje, da se prijave i učestvuju u ovakvim programima. Biće ih još, najavili su iz Ministarstva, a mi ćemo kao Grad vrlo rado da učestvujemo-uverava gradonačelnica.

Planirano trajanje programa je osam meseci, a saradnja partnera na realizaciji je od potpisivanja Memoranduma do kraja marta 2023. Što se tiče ekonomskog aspekta, tri meseca finansira GIZ, a pet meseci jedinica lokalne samouprave, javno preduzeće ili ustanova kod koga je lice angažovano. Kada prođe osam meseci, ukoliko osoba zadovoljava potrebe preduzeća može da nastavi da radi po nekoj vrsti ugovora.

Iz Gradske uprave kažu da se kroz Lokalni akcioni plan, svake godine sprovode različite akcije za Rome i Romkinje koje su tu da ih podstaknu da se posvete školovanju.

-Važno nam je da motivišemo Rome da se školuju što duže kako bi mogli da dođu do boljih i plaćenijih radnih mesta. Mlađe generacije treba motivisati i treba im objasniti koliko je obrazovanje važno. Kroz Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, u okviru koga je iz budžeta izdvojeno 2,6 miliona dinara, sprovodimo različite akcije svake godine, pomogli smo i izgradnju Romskog kulturnog centra 2020. godine. Gradska uprava se trudi da integriše Rome u svoju zajednicu, u ovom sazivu Skupštine po prvi put imamo dva odbornika romske pripadnosti- ističe Palurovićka.

Inače, Memorandum o saradnji na realizaciji programa „Podsticanje zapošljavanja visoko obrazovanih Roma i Romkinja u jedinicama lokalne samouprave“, potpisan je u maju ove godine, između Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i GIZ programa ” Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” kao nosioca programa. Javni poziv jedinicama lokalne samouprave za uključivanje u program objavljen je krajem juna.

Pri izradi LAP -a, ostvarena je značajna saradnja sa predstavnicima resornog ministarstva, ustanova i romskih udruženja, kako bi se najpreciznije i svobuhvatno detektovale prioritetne potrebe ove populacije.

M.Stanković

Foto: Gradska uprava Kruševac

Ostale vesti

back-to-top