Pitali smo mlade šta im nedostaje  

Postavljeno: 10.08.2022

U susret Međunarodnom danu mladih, koji se tradicionalno proslavlja 12. avgusta, pitali smo mlade Kruševljane i Kruševljanke šta to nedostaje našem gradu kako bi on postao dobro mesto za život i stvaranje porodice.

 Iako Kruševac posetiocima deluje kao savršeno ušuškan, perspektivan i zanimljiv grad, njegovi mladi stanovnici imaju značajan broj primedbi na načine funkcionisanja i mogućnosti koje im on (ne)pruža.

Na probleme, čije je rešavanje neophodan uslov za ostanak mladih u gradu, niko ne obraća pažnju. Osporavajući njihov glas, nepravedno ih svrstavajući u kategoriju “dece”, mladi s nestrpljenjem čekaju priliku da odu u veće gradove i tamo ostanu da žive. Neretko se dešava da nakon završetka srednje škole ili fakulteta zauvek odlaze u inostranstvo, u potragu za boljim životom.

Kako bi imali kvalitetniji društveni život i bili u mogućnosti da prisustvuju raznim radionicama i kursevima, mladi koji žive u okolini Kruševca žale se na loše satnice gradskog prevoza, naročito kada je na snazi letnji red vožnje. Slabiji broj polazaka, kako objašnjavaju, često ih sputava da provode više vremena u aktivnostima koje vole.

– Društvo iz odeljenja živi u gradu, a ja živim na selu. Trudim se da tokom letnjeg raspusta provodim što više vremena sa njima, ali često ne uspevam u tome zbog loše autobuske linije. Preko dana uspem da se uklopim, tako što nekada dođem i po par sati ranije, ali uveče to nije moguće. Ako želim da izađem u grad, moram da prespavam kod neke drugarice. Trebalo bi uvesti i neke kasnije linije, bar u periodu letnjih raspusta – kaže šesnaestogodišnja Sanja.

Slobodno vreme, M.R. (22) voli da provodi sa svojim drugaricama u kreativnoj atmosferi, da aktivno učestvuju u nekim aktivnostima, poput sportsko-rekreativnih programa ili onim kroz koje bi stekle neke nove veštine.

– Volim da učestvujem na radionicama i kursevima koje organizuje grad, ali je veliki problem što oni to organizuju za mali broj polaznika. Trebalo bi omogućiti svim mladim osobama, koje imaju volju i želju, da kvalitetno provode svoje slobodno vreme – objašnjava ona.

Mladi Kruševljani smatraju da je gradu potreban “pravi” bioskop, koji će na dnevnom repertoaru imati više aktuelnih filmskih ostvarenja. Pored toga, potrebni su i češći kulturno-umetnički sadržaji, koji će se održavati nezavisno od tradicionalnih festivala.

– Gradu nedostaje više zabavnog sadržaja. Imamo neke sadržaje za decu, ali za srednjoškolce i starije je baš siromašno. Dve manifestacije u gradu, koje traju po dva dana, nisu dovoljne. Živimo u 21. veku, a nemamo pristojan bioskop koji će na repertoaru imati normalne filmove. Zaista tužno za jedan, ne tako mali grad – kaže Darko Petrović (20).

Deo sugrađana i sugrađanki smatra da Kruševac, ukoliko nema mogućnost za stvaranje plaže i kupališta, treba da ima uređen kej, odnosno šetalište kraj reke.

– Studiram u Nišu i jedno od omiljenih mesta na kojima sa kolegama provodim vreme je kej na Nišavi. Tamo smo često na pauzama između predavanja, ali i uveče. Uvek neko ponese gitaru, pa pevamo i družimo se tokom cele godine – smatra Sandra (24) studentkinja ekonomije.

Jedan od najvećih problema, za mlade koji odluče da se nakon studija vrate ovde, je teško pronalaženje pristojnog radnog mesta. Kako više ne bi bili na teretu roditeljima,  često se odlučuju da krenu “trbuhom za kruhom” i sreću pronađu u nekoj drugoj državi.

– Vratio sam se ovde nakon studija zbog devojke, ali sam se pokajao nakon nekoliko meseci. Grad je “na oko” lep, ali nema perspektive za mlade ljude koji su se mučili i završili državne fakultete. Ovde vam se nude poslovi u fabrikama, a o platama ne bih ni da komentarišem. Devojka i ja smo počeli da učimo nemački jezik, pa se nadamo da ćemo uskoro da odemo u inostranstvo i da živimo život dostojan čoveka – objasnio je N.M. (27).

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2021. godine, u Kruševcu je prošle godine bilo 19.298 mladih, uzrasta od 15 do 29 godina starosti.

J.A.

 

Ostale vesti

back-to-top