Pomoć poljoprivrednicima: repromaterijal i analiza zemljišta i hrane

Postavljeno: 22.10.2021

Institut za krmno bilje u saradnji sa Gradom već pet godina radi na edukaciji stočara i pčelara, kako bi efikasnije koristili zemljište i unapredili proizvodnju. U projekat je uključeno 70 poljoprivrednika, 40 stočara i 30 pčelara, a onima koji su se za to prijavili danas su, ispred Instituta za krmno bilje, podeljeni repromaterijal i uručeni rezultati analize zemljišta, stočne hrane i meda


Ovo je studijsko-istraživački projekat koji ima za cilj da pomogne našim stočarima i pčelarima pre svega sa aspketa povećanja nivoa znanja iz oblasti kojima se oni bave – objasnio je direktor Instituta za krmno bilje Zoran Lugić, dodavši da ovdašnji poljoprivrednici, zahvaljujuć projektu, odskaču po znanju i iskustvu u odnosu na kolege iz drugih delova Srbije.

– Osnovni problemi se odnose na kiselost poljoprivrednog zemljišta i nedostatak hranljivih materija. Jedan deo ovog projekta se odnosi upravo na taj problem, dok je drugi vezan za poboljšanje kvaliteta stočne hrane, drugi po važnosti faktor koji utiče na uspešnost proizvodnje mesa i mleka – dodao je on.


Poljoprivrednicima je danas podeljen repromaterijal potreban za unapređenje proizvodnje te uručeni rezultati analiza kvaliteta zemljišta, stočne hrane, odnosno sertifikati o kvalitetu meda.

Svakom od prijavljenih stočara su urađene analiza zemljišta na tri parcele, koja podrazumeva mikrobiološku i analizu plodnosti, te analiza stočne hrane koja podrazumeva botaničku i analizu kvaliteta. Pčelarima je urađeno deklarisanje jednog meda.
Takođe, danas su dobili su repromaterijal, kreč za popravljanje plodnosti i određena mineralna đubriva vredan po 10.000 dinara.

On je namenjen zasnivanju novih useva i poboljšanju kvaliteta zemljišta. Pčelarima je podeljen semenski materijal, perak, facelija i seme višegodišnjih drvenastih zasada, sa ciljem popravljanja pčelinje paše.

Pčelar Slobodan Milosvaljević iz Mačkovca, koji ima 50 društava, skreće pažnju da je glavni problem nedostatak edukacije voćara i poljoprivrednika.

Ovo sada je značajno jer znamo da neko okreće glavu ka proizvodnji i da vidi potrebe da izađe u susret proizvođaču. Najveći problem je edukacija voćara i poljoprivrednika, zbog prskanja useva. To utiče na pčele i med, ali nepravilno korišćenje pesticida utiče i na njihove prinose – objasni je on.

Pomoćnik gradonačelnice za poljoprivredu Marko Knežević kazao je da je cilj lokalne samouprave ostanak mladih na selu.


Shodno tome imamo razne programe subvencionisanja poljoprivrede sa dodatnih 10 odsto subvencija za mlađe od 40 godina kao i dodatnih 10 odsto za ženske koje se bave poljoprivredom. Pored ovoga pažnja je usmerena na uređivanje seoskih i poljskih puteva i infrastrukture – napomenuo je on.
Gradonačelnica Jasmina Palurović je najavila da će biti još projekata u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Inače, iz budžeta Grada za poljoprivredu je ove godine izdvojeno 54 miliona dinara, a za pomenuti projekat je opredeljeno pet miliona dinara.
L.S.

 

Ostale vesti

back-to-top