Položeni venci povodom Dana pobede nad fašizmom

Postavljeno: 09.05.2022

Povodom 9. maja – Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, danas su na spomen obeležja na Slobodištu i Spomenik crvenoarmejcima na Rasini položeni venci.

Gradonačelnica Jasmina Palurović i predsednik Skupštine Grada Predrag Vukićević, položili su vence u ime Grada Kruševca.

Počast streljanima na Slobodištu, polaganjem cveća odali su i načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, delegacije SUBNOR-a, udruženja penzionera „Car Lazar“ i građani. Nakon odavanja pošte stradalima na humke na Slobodištu, venci su položeni i na Spomenik crvenoarmejcima na Rasini.

Osim delegacije Grada, brojne organizacije i udruženja su polaganjem venaca odale počast hrabrim ruskim vojnicima. Vence su položili načelnik Rasinskog okruga, predstavnici Vojske, Organizacije rezervnih vojnih starešina, SUBNOR –a.

Vence su položili i predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida, Socijalističke partije Srbije, Besmrtnog puka, Graditelja mira, Srpsko –  ruskog prijateljstva i drugih organizacija koje neguju slobodarske tradicije.

U sklopu obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, izveden je umetnički program u organizaciji Kulturnog centra, a učestvovale su članice KUD „ Gerasim Vujić“ iz Konjuha.

Inače, devetog maja 1945. godine nacistička Nemačka je potpisala kapitulaciju čime je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi. U ratu, koji je trajao nešto manje od 6 godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika. Na teritoriji Jugoslavije  poginulo je 1,7 milion ljudi, među kojima više od 300.000 vojnika.

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske, Robert Šuman, objavio Deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog evropskog poretka, bez sukoba.

Tekst i foto: krusevac.ls.gov.rs

 

Ostale vesti

back-to-top