Poljoprivredni fakultet u Kruševcu dobio nove laboratorije

Postavljeno: 01.03.2023

Studenti i profesori Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu od danas imaju na raspolaganju nove opremljene laboratorije, koje se nalaze na trećem i četvrtom spratu nekadašnje zgrade FAM-a, i čija je površina preko 400 kvadrata. Studenti ovog Fakulteta će u novom prostoru imati vežbe, pored redovnih predavanja koja se održavaju u matičnoj zgradi Fakluteta

-Ove laboratorije su nam bile neophodne, jer smo do sada vežbe izvodili u srednjoj Hemijsko-tehnološkoj školi i Institutu za javno zdravlje. Drago nam je da je ovaj prostor osposobljen i nadamo se da će u budućnosti biti još novijih instrumenata i opreme za naučna istraživanja, koji će biti na raspolaganju našim studentima i profesorima- rekao je dr Ivan Filipović, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu.

U novom prostoru koji je Grad Kruševac dodelio ovom Fakultetu, studenti će imati vežbe iz stručnih predmeta kao što su biologija, botanika, mikrobiologija, tehnologija, zaštita bilja i slično.

-Pre dve godine kada smo odlučili da kao Grad kupimo ovu zgradu imali smo u planu da se ona koristi za potrebe nauke i naših studenta. Nadam se da će studenti moći kvalitetnije da izvode nastavu i da će se rad u ovim laboratorijama unapređivati. Želim Faklutetu da nastavi sa kvalitetnim radom i da pozovem sve koji žele da studiraju poljiprivredu da upišu ovaj Fakultet, jer ovde imaju dobre uslove rada, a po završetku studija moći će da steknu dosta znanja za bavljenje poljoprivredom, ali i naučno-istraživačkim radom – kaže gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović.

Inače, ovaj visokoškolska ustanova trenutno broji oko 200 studenata, a prošle godine diplomirala je prva generacija inženjera poljoprivrede. Za školsku 2023/24. studentima su na raspolaganju 75 budžetskih mesta za osnovne i 32 za master studije.

Podsećamo, Poljoprivredni fakultet u Kruševcu osnovan je 2017. godine, Odlukom Vlade Republike Srbije kao deo Niškog univerziteta, a nalazi se u zgradi nekadašnjeg Narodnog univerziteta, u samom centru grada.

Ova visokoškolska ustanova ima za cilj da studenti ovladaju teorijskim znanjima i praktičnim veštinama iz oblasti bioinženjerskih nauka. Studijski programi su urađeni po uzoru na najsavremenije studijske programe u oblasti biotehnologije koji se izvode uz savremenu tehničku opremu u skladu sa Bolonjskom deklaracijom. Na osnovnim akademskim studijama može se studirati ratarstvo i povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo, kao i stočarstvo. Na master studijama pored ova tri modula postoji i smer za zaštitu bilja, koji studenti mogu izabrati.

M. Janković

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top