Planirate odmor sa decom – Istražite ove tri planine u Srbiji

Postavljeno: 22.09.2022

Boravak sa decom na planini može pružiti sjajan odmor i lepo iskustvo. Planinski vazduh, miris šume i drveća i velika zelena prostranstva namamiće decu da se igraju i zabavljaju tokom celog dana. Uz to, boravak na planini je od velikog zdravstvenog značaja, te će pored igre i druženja značajno doprineti i dečijem imunitetu. U nastavku vam nudimo top 3 izbora za planinski odmor sa najmlađima.

Tara – U carstvu netaknute prirode

Tara je jedna od planina koja može da se pohvali netaknutom prirodom, izuzetno čistim vazduhom i mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama koje je naseljavaju. Zbog toga, predstavlja idealan izbor za najmlađe jer obiluje zdravom klimom i prirodnim okruženjem. Tara poseduje mnoštvo zanimljivih atrakcija za decu koje će privući mališane i naterati ih da uključe svoju maštu. Na Tari se nalazi i popularno dečije odmaralište, Mitrovac na Tari, gde u svako doba godine ima mnogo dece, te druženja nikad ne manjka. U centru Mitrovca nalaze se različite edukativne staze, izložbe i informacije vezane za biljni i životinjski svet planine. Ono što decu posebno interesuje jesu mrki medvedi, koji su zaštićena vrsta na Tari. U Nacionalnom parku postoje dve osmatračnice, gde gosti mogu uživo videti medvede i pratiti njihovo ponašanje. Ovo može biti interesantno iskustvo za decu, koje će sigurno zauvek pamtiti. Ipak, ukoliko se deca plaše susreta sa medvedom, u centralnom delu postoji statua ove životinje, pa se deca mogu slikati i tako sačuvati uspomenu na ovaj detalj.

Planina Tara nudi niz komfornih i udobnih apartmana, kuća i brvnara, te svako može pronaći smeštajnu jedinicu po svom ukusu. Skoro sve jedinice su osmišljene po uzoru na planinski ambijent, pa je bajkovit odmor u prirodnom okruženju zagarantovan. Postoji mnoštvo apartmana koji su pogodni za porodični odmor, pa će oni najmlađi jednako uživati u udobnosti i funkcionalnosti prostora. Na stranici apartmani  Tara pogledajte ponudu i budite spremni da uživate u planinskom vazduhu i okruženju.

Zlatibor – Mnoštvo raznovrsnog sadržaja

Planina Zlatibor može biti savršena destinacija za odmor sa decom, budući da na njoj postoji niz aktivnosti koje su predviđene samo za decu. Pored toga, Zlatibor obiluje različitim prodavnicama, restoranima sa tradicionalnim specijalitetima, apotekama, i ostalim ustanovama neophodnim za boravak sa decom. Zahvaljujući tome, Zlatibor lako postoje omiljena lokacija porodicama sa mališanima.

Najpoznatija atrakcija za decu na Zlatiboru jeste Avantura park, jedinstveni tematski park predviđen za igru, zabavu i učenje. Poseduje nekoliko poligona, staze za igru, sprave, različite prepreke koje deca treba da pređu i mnoge druge zanimljivosti. Cilj ovog projekta jeste da se razvijaju sposobnosti kod dece i želja da se oni navedu na razmišljanje i akciju, a sve to uz igru i druženje. U okviru parka postoji i restoran, pa tako za vreme igre roditelji mogu uživati u jelima zlatiborskog kraja.

Zlatibor je planina sa razvijenim skijalištima, te se veliki broj dece opredeljuje za pohađanje škole skijanja upravo tu. Način rada, učenje i praksa su poseban doživljaj za najmlađe, dok će uz igru i zabavu savladati tehnike skijanja. Postoji nekoliko ski škola na Zlatiboru, a svaka od njih pružiće maksimalnu posvećenost i profesionalnost svakom detetu ponaosob.

Stara Planina – Omiljeni izbor ljubitelja zimskih čarolija

Istraživanje Stare Planine i njenih prirodnih lepota je nezaboravno iskustvo za svakog turistu, a posebno za decu. Zelena prostranstva, oštri vrhovi i izuzetno čist vazduh uslovili su da Stara Planina doživi izuzetan turistički uspeh. Na Staroj Planini se deca mogu zabaviti na mnogo načina, budući da planina nudi različite aktivnosti, atrakcije i zanimljivosti za najmlađe.

Ono po čemu se Stara Planina ističe jesu svakako njeni skijaški centri. Na planini se nalazi nekoliko ski staza koje su predviđene za početnike, te će mališani moći bez brige da savladaju tehnike skijanja, a u isto vreme da se zabave i druže sa vršnjacima. Takođe, u okviru različitih kompleksa postoje i škole jahanja, škole plivanja, bioskop i ostale zanimljivosti koje će privući pažnju deci i edukovati ih na zanimljiv i interesantan način.

Stara Planina obiluje prelepim vidikovcima i vodopadima, te bi dobar izbor bio obilazak ovih prirodnih znamenitosti zajedno sa decom. Prelepi planinski vrhovi, planinske i čiste reke i mistične pećine zainteresovaće najmlađe i navešće ih na dodatno istraživanje. Samo neke od prirodnih atrakcija koje bi trebalo posetiti jesu Vodopadi na Senokoškoj reci, Zavojsko jezero, Koprenski vodopad, selo Gostuša i mnoge druge lokacije koje ostavljaju bez daha. Posetite stranicu Stara Planina Srbija da se što bolje pripremite za posetu ovom biseru među planinama Srbije.

Odmor sa decom na planinama Srbije zasigurno nosi nezaboravno iskustvo. Tome značajno doprinose sve bladogeti koje planine pružaju, mnoštvo aktivnosti koje postoje i nepregledna prostranstva koja su idealna za dečiju energiju i maštu. Ono što će decu sigurno zaintrigirati jesu guste šume koje obiluju različitim bojama, interesantne biljne i životinjske vrste koje će im privući pažnju i okruženje bez gradske buke.

Sve to će probuditi dečiju maštu i dopustiće im da se kroz igru, pesmu i dobru zabavu provedu nezaboravno, zajedno sa svojim vršnjacima.

Ostale vesti

back-to-top