Pitali smo za vas: Zbog čega se iz parkova sklanjaju dečiji mobilijari?

Postavljeno: 09.11.2021

Ukoliko u narednom periodu primetite da je u vašem kraju nestalo, odnosno razmontirano neko dečije igralište znajte da se radi o primeni Pravilnika o bezbednosti dečijih mobilijara. Ovo je odgovor koji smo u ovdašnjem Javnom komunalnom preduzeću dobili na pitanje koje je našem portalu uputila jedna čitateljka

Pravilnik o bezbednosti dečijih mobilijara donesen je još  2018. godine, ali je sve je do sada imao „probni period“. Sada je i formalno  na snazi i, kako su nam objasnili u Javnom komunalnom preduzeću Kruševac koje inače gazduje dečijim mobilijarom na javnim površinama, uklanjanje dečijih mobilijara uslovljeno je njegovom primenom, i sprovodi se kako bi se postojeća igrališta unapredila i tako zadovoljila postavljene standarde, ali i napravila nova u skladu sa propisima.

-Na snagu je stupio nov pravilnik o dečijim mobilijarima, tako da će sva igrališta koja ne zadovoljavaju standarde biti uklonjena. Tu je uglavnom reči o dosta starim igralištima, od deset do petnaest godina, ako ne i više. Na teritoriji grada je desetak igrališta koji zadovoljavaju sve standarde – navode iz Javnog komunalnog.

Iz ovog preduzeća dodaju da u Kruševcu trenutno ima oko tridset dečijih mobilijara, te da će u narednom periodu, a u skladu sa pomenutim pravilnikom, biti uklonjeno dvadeset jer ne ispunjavaju propisane standarde.

-Nameštaće se i potpuno novi mobilijari u narednom periodu– naglašavaju nadležni.

Novi pravilnik doprinosi dodatnoj bezbednosti dece, te je kao jedan od ključnih segmenata novih mobilijara i mekana podloga koja ublažava eventualni pad.

S.M.

 

 

Ostale vesti

back-to-top