Otvorena izložba slika Bratislava Bašića

Postavljeno: 30.03.2021

Izložba slika i crteža Bratislava Bašića otvorena je danas u Legatu Milića od Mačve. Kruševljani će u narednih mesec dana moći da pogledaju 20 radova ovog autora, okupljenih pod nazivom “Vivarijum”, koje je stvarao koristeći različite slikarske tehnike. Zbog epidemiološke situacije, autor nije prisustvovao otvaranju izložbe

– Profesor Bašić je plodonosan umetnik. Ovo je poslednji ciklus na kom je oslikao našu civilizaciju. “Vivarijum” je svojevrsno bekstvo čoveka iz ovakve civilizacije. Izložbu je radio različitim tehnikama i verujem da će bogatstvo boja pobuditi veliko interesovanje Kruševljana – kaže Nebojša Lapčević, urednik programa u Galeriji Milića od Mačve.

Bašićeve novije radove odlikuje stabilna kompozicija, pročišćen i pažljivo odabran kolorit, sa izraženim kontrastima boja i tonova, podvučen jakim crtežom.

U katalogu izložbe, koji je napisao Vladimir Mijajlović, stoji da su pažljivo odabrani motivi, na Bašićevim slikama, odraz zakomplikovane svakodnevnice u kojoj živimo. Ako pogledamo datume kada su neke od slika i crteža nastali, biće nam jasno da je umetnik predvideo svu ozbiljnost današnjice i na svoj kreativan način poslao poruku upozorenja. Kao što je poznato, umetnik crpi inspiraciju iz prostora i vremena u kome obitava. Tako, na momente smenjuju se odrazi, razmišljanja i emocije čoveka koji svoje vreme provodi u urbanoj sredini.

Umetnički rad profesora Bratislava Bašića nikog neće ostaviti ravnodušnim, već će nas podstaći na razmišljanje, i sopstveno preispitivanje, šta ostaje posle nas. Neke odgovore možemo naći u ovoj likovnoj poetici i nazivu tema u slikama kao što su “Čovek koji nestaje”, “Ideologizacija”, “Trg Tjenamen”, “Antibiotik ” itd.

Na otvaranju izložbe, direktorka Kulturnog centra Kruševac, Violeta Kaplarević, podsetila je da se u Legatu uvek održavaju kvalitetne izložbe i najavila Prvomajsku izložbu koja će se realizovati u saradnji sa Samostalnim sindikatom.

– Tada će svoje radove prikazati članovi Likovnog kluba Dimitrije Simić kao i članovi Udruženja likovnih umetnika Rasinius – najvila je ona.

Izložba crteža i slika „Vivarijum“ može se pogledati tokom aprila uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera.

M.S.

O autoru

Bratislav Bašić je rođen 1962. godine u Nišu. Slikarstvo je studirao na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, na kome je dilomirao 1987. godine. Magistrirao je 1990. godine. Član je ULUS-a od 1989. godine. Radi na Fakultetu umetnosti u Nišu kao vanredni profesor na predmetu Slikanje.

Ostale vesti

back-to-top