Otvorena izložba „Likovni umetnici o gradu 1971/Likovni simpozijum i proslava šest vekova Kruševca“

Postavljeno: 18.06.2021

Kroz postavku u Umetničkoj galeriji posetioci mogu da se upoznaju sa kulturnim iskorakom načinjenim pre pola veka. Naime, proslava jubileja, šest vekova Kruševca, 1971. godine okupila je najznačajnije pripadnike kulturne i naučne javnosti Srbije tog vremena, te napravila osnov za proučavanje Moravske Srbije iz doba kneza Lazara

Postavka obuhvata idejna rešenja, skice i makete za spomenike, zatim skulpture, slike, crteže za spomenik knezu Lazaru, za Trg mladih, kao i za zidnu sliku „U slavu Kruševca“ i za spomenik „U slavu rada“.

Jubilej koji je obeležen pre pedeset godina označio je radikalnu promenu u odnosu prema kulturi i umetnosti uopšte. Nagli zaokret i intenziviranje aktivnosti vezanih za ove oblasti omogućili su da u Kruševcu nastanu umetnička dela vezana za javni prostor. Kao glavni cilj simpozijuma iz 1971. godine istaknuto je stvaranje dela sa motivima iz prošlosti Kruševca, počev od osnivanja grada, preko narodnooslobidilačke brobe do trenutka njegovog odvijanja.

-Likovni simpozijum odvijao se po pozivu Komisije koja je predložila lokacije i pozvala značajnije umetnike tog vremena da posete Kruševac i obiđu ga. Uključeni su bili i kruševački umetnici. Predloženo je pet lokacija kako za spomenike tako i za zidne slike. Za spomenik Knezu Lazaru bilo je nekoliko predloga, ali je na kraju rešeno da spomenik izradi Nebojša Mitrić po njegovom svom rešenju – rekla je autorka izložbe Biljana Grković.

Sinoć otvorena izložba predstavlja prvu u nizu aktivnosti Narodnog muzeja i Umetničke galerije, koje će biti sprovedene povodom nastupajućeg jubileja.

-Program će biti izuzetno bogat ove godine. Kruševac će u  narednih petnaest dana biti u centru pažnje jer malo koji grad u Srbiji ima priliku da obeleži 650 godina svog postojanja, samim tim što je tada bio i prestonica. Ovo je početak jednog likovnog izražaja i voleo bih da najavim nagradni konkurs u kome će učestvovati naši najmlađi učenici, od vrtića pa do najviših školskih razreda – kazao je direktor Narodnog muzeja Goran Vasić.

U ime gradske vlasti, izložbu je otvorio zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović.

Izuzetno mi je drago što je naš Muzej započeo proslavu jubileja osvrtom na proslavu od pre pedeset godina. Izuzetno je značajno vratiti se na našu tradiciju. Tradiciju ne smemo zaboraviti jer bez nje nema ni budućnosti. Pozivam  građane da dođu i posete izložbu – kazao je on.

Izložba će biti otvorena do 17. avgusta.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top