Ostajte ovde

Postavljeno: 04.03.2016

Потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић данас је у Привредној комори Србије позвала младе да искористе подршку државе предузетништву од 16 милијарди динара пошто је чак око 70 одсто тих средстава намењено њима

Она је поручила младима да после школовања остану у Србији и започну свој посао.

Михајловић је на отварању дводневног Студентског привредног форума, у коме учествује више од 200 студената из Србије и земаља региона, рекла да је према последњим подацима из 2015. године незапосленост младих износила око 39 одсто, док је пре више од годину дана била око 41 одсто.

Михајловић је истакла да је највећи део новца који ће из буџета бити за подршку предузетништву намењен младима и женама предузетницама.

– Ово је други форум и видимо да је та иницијатива заживела и да даје реузлтате – истакла је Михајловић.

Влада је, како каже, поставила запошљавање младих као један од својих приоритета.

Она је напоменула да Србији недостаје предузетнички дух и да је у последњих 20 година најважније било запослити се у јавном сектору и јавним предузећима.

– Сада млади тек са око 35 године започињу приватни бизнис, док у Европи у касним двадесетим годинама. У Србији је, такође, сваки пети млади човек власник радње или компаније – навела је Михајловић.

Она је истакла да младих предузетница има чак три пута мање него младих предузетника.

Михајловић је рекла да држава данас има политичку стабилност упркос бројним изазовима, на пример мигрантској кризи, као и да је то најважнији предуслов за развијање привреде.

Србија у односу на земље у региону једина има политичку стабилност – нагласила је она.

Како каже, Србија је у односу на претходне године успела да смањи незапосленост са 28 на 17,5 одсто.

Михајловић је додала да Србија мора да промени образовни систем како би био усклађен тржишту рада и да то треба да буде један од приоритета будуће владе.

– Важно је да млади остану овде, образујте се у иностранству, али се вратите да радите овде – закључила је она.

Председик ПКС Марко Чадеж је рекао да су млади будући ствараоци БДП-а Србије и да имао око 150.000 младих од 15 до 24 година који се нити школују нити раде.

Чадеж је истакао да је ова влада прва дала подршку предузетништву.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је рекао да у Србији око 50 одсто младих на бироу чека посао дуже од годину дана, као и да у просеку чекају око две године.

– Највише проблема имају због недостатка компетенција и вештина које послодавци траже – навео је Мартиновић.

zorana-studenti-2

Ostale vesti

back-to-top