Osmaci na probnom završnom u petak i subotu

Postavljeno: 08.04.2021

U cilju pripreme učenika osmog razreda, nastavnika i škola za završni ispit, probni završni će biti održan u svim osnovnim školama u Srbiji uz poštovanje epidemioloških mera. Test iz matematike đaci polažu u petak, dok će u subotu raditi test iz srpskog (maternjeg jezika) i kombinovani test

– Ispitni materijali su dostavljeni školama, direktori su ih preuzeli iz Školske uparave. Testovi se vade iz školskih sefova neposredno pred polaganje ispita . U toku ova dva dana, prosvetni savetnici će obići veliki broj škola – kaže načelnik Školske uprave, Zoran Asković, za KruševacGrad.

Probni završni će u Rasinskom okrugu polagati oko dve hiljade osmaka, radiće se u školama u grupama ne većim od 15 učenika, uz poštovanje epidemioloških mera. Rešavanje testova traje 120 minuta.

– Testovi će se pregledati od 12. do 16. aprila, i tada će aktivi vršiti analizu u svim osnovnim školama, kako bismo znali šta treba promeniti u radu da bi se učenici što bolje pripremili za ispit. Kad izađu rezultati, razredne starešine će obavestiti svoje učenike – navodi Asković.

Probni završni ispit verna je simulacija procesa završnog ispita, gde učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora. Cilj probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni i na čemu treba raditi u narednom periodu. 

Predviđeno je da učenici u  petak, 9. aprila, u 13 časova, polagažu probni test iz matematike, u subotu, 10. aprila, u 9 časova, probni test iz srpskog (maternjeg) jezika, a potom  u 11 i 30 kombinovani test iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. 

M.S.

Ostale vesti

back-to-top