Organizovana akcija čišćenja jezera Ćelije

Postavljeno: 19.05.2018

Javno komunalno preduzeće Vodovod Kruševac u saradnji sa Regata klubom Rasina i ove godine je organizovalo akciju čišćenja jezera Ćelije kako bi uklonili velike količine otpada koji se nakupio na površini jezera i u priobalju. – Jezero Ćelije je naše jedino izvorište i svako zagađenje utiče na proces prečišćavanja, pa tako i na kvalitet vode koji pijemo – poručio je sugrađanima direktor Vodovoda, Vladimir Milosavljević

Vladimir Miilosavljević, direktor kruševačkog Vodovoda

– Vodovod Kruševac zagovara očuvanje svih vodotokova, što se vidi i kroz izgradnju Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i očuvanje rečnih slivova. Ova, sada već tradicionalna akcija jedna je od aktivnosti na očuvanju jezera Ćelije – rekao je Vladimir Milosavljević, otvarajući akciju koja se odvija pod sloganom “Da zablista vodeni zmaj”.

Suština akcije je i da podignemo svest građana, a naročito onih koji žive u blizini jezera ili ga koriste za neku od aktivnosti, da je jezero Ćelije naše jedino izvorište sa koga se snabdeva više od 200.000 stanovnika. Ono je izvorište pitke vode za sve stanovnike grada Kruševca i opština Ćićevac, Varvarin, Aleksandrovac i Trstenik – naglasio je on, dodajući da Vodovod i inače preko javnih radova, kao i kroz više jednodnevnih akcija tokom godine organizuje čišćenje i održavanje jezera i priobalja.

Milosavljević se zahvalio Regata klubu Rasina, ribolovačkom udruženju Rasina plus, Službi spasavanja Civilne zaštite, službama gradske uprave, Javnom komunalnom preduzeću Kruševac i građanima i građankama koji su se pridružili današnjem  čišćenju jezera.

Akciju je u ime Gradske uprave pozdravila Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnice za ekologiju i održivi razvoj.

Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnice

— Ovo je jedna u nizu akcija koje JKP sprovodi i uvek ima podršku grada imajući u vidu da je jezero Ćelije najznačajniji prirodni resurs koji naša lokalna samouprava ima i možemo da kažemo da je očuvanje jezera Ćelije jednako očuuvanju života u našem gradu s obzirom na to da mi nemamo alternativu u vodosnabdevanju.

Drenovac je podsetila da Grad Kruševac u saradnji sa Vladom Kraljevine Švedske i Stalnom konferencijom gradova i opština sprovodi projekat unapređenja zaštite jezera Ćelije, ali i da je pokrenuo i aktivnosti vezane za proglašenje jezera zaštićenim prirodnim dobrom.

– Očekujem da će u toku ove godine stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode ponovo doći na ove prostore i izvršiti reviziju postojeće studije zaštite i nadam se da ćemo u toku naredne godine uspeti da jezero proglasimo zaštićenim prirodnim dobrom što će biti dodatna zaštita za naše jezero i garancija očuvanja jezera za buduća pokolenja – najavila je Drenovac.

N.Budimović

Ostale vesti

back-to-top