+381 64 812 51 81
Naslovna » Obrazovanje » Organizovan Eko dan na Moravi

Organizovan Eko dan na Moravi

U okviru projekta  Zelene liste Srbije “Program podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine (CSOnnect) ” , Ekološki pokret “Bela breza” organizovao je Eko dan na Moravi za Viktorove čuvare prirode. U  akciji koja ima cilj da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja vodnih resursa i prirodnih dobara, učestvovalo je više od trideset učenika iz šest kruševačkih osnovnih škola

Eko dan na Moravi organizovan je na splavu “Stari izvor”, i već tradicionalno  započeo  je merenjem parametara zagađenja vode uz pomoć mobilne laboratorije. Ovu radionicu   realizovali su  Brezini istraživači prirode-učenici Hemijsko tehnološke škole, zajedno sa profesorkom Vesnom Nenadović, a što su mladi ekolozi propratili sa velikim interesovanjem,  jer je za mnoge od njih ovo ujedno bio i prvi susret sa hemijskom laboratorijom.

Obavljene analize pokazale su da je voda  sa Zapadne Morave trenutno čistija je nego što je to  inače u ovom periodu, a razlog je  trenutno povišen vodostaj. Nitrata, sulfatnih soli i krečnjaka ima samo u tragovima,   PH vrednost je oko sedam, što su, kako su naveli Brezini istraživači, dobri parametri.

U nastavku manifestacije organizovane su interaktivne eko radionice “Čuvajmo vodu-zaštitimo vodeni svet” i “Priobalno rastinje  i šume u službi zaštite reka i očuvanja izvorišta”, gde su  učenici , uz solidno znanje koje su pokazali  iz oblasti ekologije, imali prilike da steknu i nova teorijska i praktična znanja.

Razgovarali smo o kvalitetu površinskih voda, monitornigu i uzorkovanju koje radi Zavod za javno zdravlje. Objasnili smo im kako kvalitet vode varira u toku godine, na koji način se zagađuju površinske vode, a ono što im je posebno bilo zanimljivo je to što smo im  demonstrirali  uzorkovanje površinske vode – kazao je Aleksandar Đorđević, diplomirani inženjer zaštite životne sredine i jedan od voditelja ovih edukativnih radionica. O tome kako nastaju reke, kako se formiraju biljne zajednice na njuihovim obalama, te o značaju šuma u očuvanju vodnih resursa, Viktorovim čuvarima prirode dočaraio je šumarski inženjer, Saša Đurđević.

U završnici druženja, mladi ekolozi  latili su se  četkica i bojica, te uzeli učešće u radionici akvarela “Slikajmo za vodu”.  Da na papiru iskažu svoj  odnos prema prirodi  pomogli su im gradski umetnici Branislav Jelić, Jovanka Rašović i Biljana Grković, a crteži nastali u okviru ove  radionice naći će se kasnije u katalogu koji “Bela breza” planira da napravi.

Da nije slučano to što se Eko dan organizuje na Zapadnoj Moravi, objasnila  je Nada Budimović, potpredsednica “Bele breze”.

– Zapadna Morava je duga oko 300 kilometara i spada u red najzagađenijih reka u Srbiji. Ono što se u nju uliva produkt je svih gradova i naselja smeštenih duž njenih obala – kazala je ona, dodajući da podaci govore da se u Srbiji samo 20 odsto voda prečišćava, što komunalnih što industrijskih.

Podsetila je da  Kruševac radi na jednom velikom projektu,  da Ekološki pokret “Bela breza” pozdravlja inicijativu lokalne samouprave da naš grad dobije kvalitetan sistem za prečišćavanje otpadnih voda, ali da treba razmišljati o tome kako da se u međuvremenu u celoj Srbiji, pa i u Kruševcu zaštite vodotokovi koji su povezani.

Inače, Savez ekoloških uruženja “Zelena lista Srrbije”, čija je članica i “Bela breza”, je mreža lokalnih ekoloških organizacija koje javnim zastupanjem, obrazovanjem, informisanjem i podsticanjem aktivizma građana, doprinose očuvanju prirodnih resursa i kvalitetu života građana Srbije.

Mrežu je pokrenuo Balkanski Fond za lokalne inicijative (BCIF) krajem 2007. godine, a od 2015. godine “Zelena lista Srbije” deluje kao formalni Savez ekoloških udruženja, sa sedištem u Novom Sadu.

Projekat “CSOnnect” podržava Regionalni centar za životnu sredinu, a “Brezin” Eko dan na Moravi partnerski su podržali i Zavod za javno zdravlje, Srbijašume ŠG Rasina, Mesna zajednica Jasika, kruševački umetnici i splav “Stari izvor”, kao i Hemijsko tehnološka škola Kruševac i osnovne škole „Despot Stefan“ Gornji Stepoš, „Knez Lazar“ Veliki Kupci, „Jovan Jovanović Zmaj“ Mudrakovac, „Vladislav Savić Jan“ Parunovac, „Strahinja Popović“ Dvorane i „Brana Pavlović“ Konjuh, sa kojima Ekološki pokret ima dugogodišnju uspešnu saradnju.

D.P.

U okviru projekta  Zelene liste Srbije “Program podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine (CSOnnect) ” , Ekološki pokret “Bela breza” organizovao je Eko dan na Moravi za Viktorove čuvare prirode. U  akciji koja ima cilj da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja vodnih resursa i prirodnih dobara, učestvovalo je više od trideset učenika iz šest kruševačkih osnovnih škola Eko dan na Moravi organizovan je na splavu “Stari izvor”, i već tradicionalno  započeo  je merenjem parametara zagađenja vode uz pomoć mobilne laboratorije. Ovu radionicu   realizovali su  Brezini istraživači prirode-učenici Hemijsko tehnološke škole, zajedno sa profesorkom Vesnom Nenadović,…

Review Overview

Rejting korisnika 4.4 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Na Danu polja kukuruza predstavljeno više hibrida

Tokom Dana polja kukuruza, održanom u Marenovu na imanju Zlatka Radivojevića, predstavljeno je 16 hibrida kukuruza iz tri semenske kuće. ...

Otvoren Edukativni trening centar Udruženja zdravstvenih radnika “Kneginja Milica”

U prostorijama Biznis inkubator centra u Kruševcu, danas je svečano otvoren Edukativni trening centar Udruženja zdravstvenih radnika “Kneginja Milica” iz ...

Pokušao da ugasi požar, zadobio lakše opekotine

U požaru koji je buknuo na štali u Donjem Stepošu meštanin, inače vlasnik tog objekta V.V., zadobio je lakše opekotine ...

Plastenici na poklon za porodice koje teško žive

Plastenike na poklon, odnosno kao donaciju, dobile su 22 porodice iz Kruševca. Reč je o porodicama koje žive u teškim ...

Danas je Dan bez automobila – ostavite svoje četvorotočkaške ljubimce da ga prespavaju

Kao i uvek, poslednji dan Evropske nedelje urbane mobilnosti koja ima za cilj da promoviše alternativne vidove prevoza kako bismo ...