Odlazi nam februar, a zašto ima najmanje dana?

Postavljeno: 28.02.2023

Prema julijanskom i gregorijanskom kalendaru, februar je drugi mesec po redu. Od svih meseci u godini, bila ona prestupna ili ne, februar ima najmanji broj dana, manji od 30. Odgovor na pitanje zašto je to tako treba potražiti u vremenu prvih rimskih kraljeva.

Prvi rimski vladari predano su se bavili kalendarom, stalno se trudeći da ga unaprede i usavrše. U vreme kralja Romula, kalendar je imao samo deset meseci. Nedostajali su mu januar i februar, koje je dodao naredni kralj, Numa Pompilije i tako uskladio kalendar sa 12 lunarnih ciklusa.

Rimljani su bili sujeveran narod, te su verovali da parni brojevi donose nesreću. Da bi stigli do cifre od 355 dana, jedan mesec je morao da ima parni broj dana. Kako su januar i februar naknadno dodati, februar je, kao poslednji na listi, ostao uskraćen za jedan dan. Tako je on imao 28, mart, maj, jul i oktobar po 31, a januar, april, jun, avgust, septembar, novembar i decembar po 29 dana.

Očigledne nedostatke ovog kalendara rešio je Julije Cezar, koji je uposlio stručnjaka da napravi kalendar po uzoru na egipatski. Dodali su deset dana i jedan dodatni dan u februaru na svake četiri godine, kako bi se nadoknadila razlika u vremenu između kalendarske godine i vremena koje je potrebno za potpunu orbitu oko sunca.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top