Od korone obolela 24 korisnika Gerontološkog i 13 zaposlenih

Postavljeno: 24.04.2020

U kruševačkom Gerontološkom centru korona virus je potvrđen kod 24 korisnika, od ukupno 190 koliko ih je smešteno u toj ustanovi, dok je virusom zaraženo 13 od ukupno 145 zaposlenih, navedeno je u odgovorima koje je krusevacgrad.rs dobio iz Gradske uprave Kruševac

U Gradskoj upravi navode da je, prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, prisustvo kovida potvrđeno u kruševačkom Gerontološkom centru.

U odgovorima je navedeno i da inficirani korisnici nemaju simptome bolesti, ali da su po preporukama struke smešteni u kovid bolnice, o čemu su srodnici blagovremeno obavešteni. Njihovo zdravstveno stanje se svakodnevno prati, stabilno je i bez temperature.

U Gradskoj upravi podsećaju da su u kruševačkom Gerontološkom centru, prema navodima Ministarstva zdravlja, napravljene tri izolacione jedinice: prva za pozitivne na virus, druga za njihove bliske kontakte i treća za nejasne temperature odnosno sumnje na kovid.

Takodje, uspostavljena je prostorna i personalna izolacija obolelih, te su predložene protivepidemijske i preventivne mere koje treba sprovoditi kontinuirano, a nakon izlečenja će se uzimati kontrolni brisevi obolelih osoba. 

Navedeno je i da će se sve predložene mere sprovoditi do isteka dva maksimalna inkubaciona perioda od dijagnostifikovanja poslednje pozitivne osobe.

Inače, informaciju o tome da je korona ušla u kruševački Gerontološki centar mediji su objavili na osnovu naredbe kruševačkog Štaba za vanredne situacije od 16. aprila, u kojoj je navedeno da je Gerontološkom centru naloženo da postupi po instrukcijama Zavoda za javno zdravlje za prevenciju širenja zaraze korona virusom, a Bolnici da obezbedi tim koji će pregledati korisnike Gerontološkog kod kojih je korona virus potvrdjen.

Javnost, međutim, punih osam dana nije mogla da sazna koliko je korisnika, a koliko zaposlenih obolelo. Direktorka Gerontološkog centra Jelena Mijailović je 16. aprila za krusevacgrad.rs rekla da nije ovlašćena da daje nikakve izjave te da treba da se obratimo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, što smo i učinili. Odgovori iz tog Ministarstva su stigli tek 21. aprila, nakon Uskršnjih praznika. U njima je navedeno da to Ministarstvo “svakog dana u 15 časova obaveštava javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ustanovama socijalne zaštite”. Inače, u tim obaveštenjima se nabrajaju ustanove socijalne zaštite u koje je korona virus ušao i daje zbirni podatak o broju obolelih. Takodje, uputili su nas da se “za temu kojom se bavimo” obratimo Ministarstvu zdravlja, kome smo takodje poslali pitanja, ali odgovori nisu stigli. O situaciji u kruševačkom Gerontološkom nisu želeli da govore ni na konferencijama za novinare Vladinog Kriznog štaba. Krusevacgrad.rs je dva puta upićivao pitanja o tome, nisu bila čak ni pročitana. O situaciji u ovdašnjem Gerontološkom centru podatke nismo mogli da dobijemo ni u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje. 

J.B.

Ostale vesti

back-to-top