Obilne slavske trpeze i kako ih „preživeti“

Postavljeno: 19.12.2022

Počela je sezona „zimskih slava“, domaćini pripremaju obilne slavske trpeze prepune najrazličitijih đakonija, pa malo ko od gostiju razmišljao o unetim kalorijama. Insititut Batut pripremio je nekoliko saveta o tome kako da što lakše „preživite“ slavski ručak ili večeru  

Pečenje, sarme, salate sa majonezom i pavlakom i, na kraju, kada smo više nego siti, dolaze na red torte i sitni kolači. Ovakvoj, raznovrsnoj trpezi teško je odoleti.

O posledicama unošenja i duplo više kalorija nego što je potrebno, retko ko razmišlja a, kako navode u Batutu, sve servirano na slavskoj trpezi može da bude obrok sâm za sebe, pa tako dolazimo u situaciju da odjednom unesemo više obroka koje bismo inače rasporedili na nekoliko dana.

Kao početna greška navodi se to što mnogi na slavski ručak ili večeru dolaze „praznog stomaka“.

U toku dana treba da budu zastupljeni doručak i ručak ukoliko se na slavu odlazi u večernjim časovima. Prva dva obroka treba da budu lagana, da se sastoje od žitarica, voća, povrća i ove obroke nikako ne bi trebalo preskočiti. Kako se slavska trpeza sastoji od jake hrane bazirane na mesu, rolatima, jakim salatama, kolačima, sledeće o čemu bi trebalo razmišljati jeste kako biti umeren. Zna se šta čini slavsku trpezu i bez čega se ne može. Da ne uvredimo domaćina a da se ne prejedemo, treba odabrati manje količine nekoliko jela- savetuju stručnjaci Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“.

Savet za domaćine je da gostima uz pečenje, sarme i salate sa majonezom, ponude i zelenu salatu, salatu od šargarepe, celera, cvekle sa malo maslinovog ulja, a da se pored kolača i torti, na stolu nađe i voće. To je, kako ističu stručnjaci, jedan od načina da se gosti ne prejedu i da se narednog dana osećaju dobro.

Nakon obilnog slavskog ručka ili večere trebalo bi prošetati. Ova blaga fizička aktivnost pomoći će da se lakše svari hrana, a i san će biti bolji. Sledećeg jutra ne bi trebalo preskočiti doručak koji može da se sastoji od žitarica, parčeta hleba sa namazom, mladim sirom, salatom, uz šolju čaja ili jogurta. U toku dana treba pravilno rasporediti ostale obroke uz obavezan unos vode- preporuka je Insituta Batut.

 

Ostale vesti

back-to-top