Obilne slavske trpeze i kako ih „preživeti“
Postavljeno: 19.12.2022
Počela je sezona „zimskih slava“, domaćini pripremaju obilne slavske trpeze prepune najrazličitijih đakonija, pa malo ko od gostiju razmišljao o unetim kalorijama. Insititut Batut pripremio je nekoliko saveta o tome kako da što lakše „preživite“ slavski ručak ili večeru
Pečenje, sarme, salate sa majonezom i pavlakom i, na kraju, kada smo više nego siti, dolaze na red torte i sitni kolači. Ovakvoj, raznovrsnoj trpezi teško je odoleti.
O posledicama unošenja i duplo više kalorija nego što je potrebno, retko ko razmišlja a, kako navode u Batutu, sve servirano na slavskoj trpezi može da bude obrok sâm za sebe, pa tako dolazimo u situaciju da odjednom unesemo više obroka koje bismo inače rasporedili na nekoliko dana.
Kao početna greška navodi se to što mnogi na slavski ručak ili večeru dolaze „praznog stomaka“.
–U toku dana treba da budu zastupljeni doručak i ručak ukoliko se na slavu odlazi u večernjim časovima. Prva dva obroka treba da budu lagana, da se sastoje od žitarica, voća, povrća i ove obroke nikako ne bi trebalo preskočiti. Kako se slavska trpeza sastoji od jake hrane bazirane na mesu, rolatima, jakim salatama, kolačima, sledeće o čemu bi trebalo razmišljati jeste kako biti umeren. Zna se šta čini slavsku trpezu i bez čega se ne može. Da ne uvredimo domaćina a da se ne prejedemo, treba odabrati manje količine nekoliko jela- savetuju stručnjaci Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“.
Savet za domaćine je da gostima uz pečenje, sarme i salate sa majonezom, ponude i zelenu salatu, salatu od šargarepe, celera, cvekle sa malo maslinovog ulja, a da se pored kolača i torti, na stolu nađe i voće. To je, kako ističu stručnjaci, jedan od načina da se gosti ne prejedu i da se narednog dana osećaju dobro.
–Nakon obilnog slavskog ručka ili večere trebalo bi prošetati. Ova blaga fizička aktivnost pomoći će da se lakše svari hrana, a i san će biti bolji. Sledećeg jutra ne bi trebalo preskočiti doručak koji može da se sastoji od žitarica, parčeta hleba sa namazom, mladim sirom, salatom, uz šolju čaja ili jogurta. U toku dana treba pravilno rasporediti ostale obroke uz obavezan unos vode- preporuka je Insituta Batut.