Obeležena godišnjica podviga Rake  Ljutovca: Oborio neprijateljski avion sa zemlje

Postavljeno: 03.10.2022

U Trsteniku je obeležena 107. godišnjica jednog neverovatnog vojnog podviga. U pitanju je obaranje austrougarskog aviona marke Ferman, 30. septembra 1915. godine, iz modifikovanog turskog topa, zaplenjenog u Balkanskim ratovima. Tobdžija preciznog oka kome je ovo pošlo za rukom bio je Radoje Raka Ljutovac iz trsteničkog sela Poljna. Bio je ovo prvi slučaj u svetskoj vojnoj istoriji da je sa zemlje oboren neki avion.

Zabeleženo je u spisima da je avion pao u centar Kragujevca, u glavnu ulicu, baš ispred Štaba Vrhovne komande srpske vojske. Istorijska dokumenta kažu da je on, čim je video šta je uradio, uzjahao konja i u galopu se sjurio u grad. Probio se kroz masu radoznalog naroda koji je gledao avion u plamenu, stao mirno i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijatelju, poginulom pilotu Fon Šeferu i njegovom pomoćniku Otu Kišu.

Šest dana kasnije, za svoj podvig, Ljutovac je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima i unapređen u čin kaplara. Kasnije je prešao put preko Albanije, preživeo proboj Solunskog fronta i dobio još dva odlikovanja. Kada je skinuo uniformu, Radoje Ljutovac, prvi svetski protivavionac, otvorio je trgovinsku radnju u Trsteniku. Živeo je skromno. Umro je u 81. godini, 1968.godine.

Datum kada je on oborio austrougarski avion (30. septembar), uzet je za slavu Protivavionske artiljerije Kraljevine Jugoslavije. Danas se slavi kao Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije.

U njegovu čast spevana je pesma „Zalud, Švabo, jeroplani beli“ jer, to je bilo vreme kada je i muzika ratovala. Celo srpsko biće se ujedinilo u odbrani svoje zemlje –  kaže Jelena Vukčević, master istorije.

Savez boraca opštine Trstenik polaganjem venaca na spomenik Raki Ljutovcu u centru Trstenika, uz prigodan kulturni program, obeležava ovaj herojski čin. Na svečanosti su učestvovali i učenici OŠ “Živadin Apostolović”, hor sa nastavnicom Radicom Radičević, poeziju su govorili Vuk Bogićević i Nikolija Rasinac, a čitav program je moderirao Nikola Špirić, koji je ispričao i sećanje Rake Ljutovca na ovaj događaj. Vence na spomenik je položila porodica Rake Ljutovca i delegacije opštine Trstenik, Saveza boraca Trstenik i 250. raketne brigade Vojske Srbije iz kasarne Kragujevac.

Tekst i foto: Ž. Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top